ČEČENSKA VLADA UBIJA GEJEVE: Dok stotine nestaju, Kadirov tvrdi da u Čečeniji gejevi ne postoje!
Foto: AP

SUROVE METODE

ČEČENSKA VLADA UBIJA GEJEVE: Dok stotine nestaju, Kadirov tvrdi da u Čečeniji gejevi ne postoje!

Planeta -

Nakon optužbi za sprovođenje smišljenog i organizovanog progona na osnovu seksualne orijentacije, čečenska vlada je odbacila optužbe odgovorivši kako u Čečeniji "uopšte i nema gejeva"

Lokalne vlasti u ruskoj republici Čečeniji stoje iza nestanka više od 100 gej muškaraca, objavile su ruske novine Novaja Gazeta. Prema saznanjima lista, veliki broj muškaraca lišen je slobode zbog svoje seksualne orijentacije, a među njima su i dve televizijske ličnosti. Najmanje tri osobe su ubijene, tvrdi list, iako imena žrtava nisu objavljena, piše Newsweek.rs.Autorka teksta napisala je kako su nestanke potvrdili izvori unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Čečenije, federalne vlade, FSB odeljenja za Čečeniju, u republičkom tužilaštvu, kao i LGBT aktivisti.

Intenziviranje anti-gej atmosfere u Čečeniji došlo je s inicijativom moskovske grupe GayRussia da pokrene proteste širom Ruske Federacije. Kako je njihov pokušaj od starta bio osuđen za neuspeh, aktivisti su se požalili Sudu za ljudska prava u Strazburu. Protesti u okviru ove inicijative trebalo je da budu održani i u Čečeniji, što je verovatno pokrenulo poslednji progon homoseksualaca u ovoj kavkaskoj republici.Prema navodima ruskog lista, čečenska policija tretira tu operaciju kao "preventivno čišćenje nepoželjnih elemenata".Nakon optužbi za sprovođenje smišljenog i organizovanog progona na osnovu seksualne orijentacije, čečenska vlada je odbacila optužbe odgovorivši kako u Čečeniji "uopšte i nema gejeva".

"Ne možete da hapsite i proganjate ljude koji ne postoje u vašoj republici. Ukoliko bu takvi ljudi postojali u Čečeniji, organi reda ne bi morali uopšte da se bave njima jer bi ih rođaci poslali na mesto sa kojeg nema povratka", rekao je Alvi Karimov, portparol predsednika Čečenije Ramzana Kadirova.Karimov je aludirao na praksu ubistva iz časti kojase i dalje primenjuje u ovoj izrazito konzervativnoj republici.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

ANKARA TESTIRA STRPLJENJE NATO: Evo da li Turska zaista kupuje ruski S-400

SLOVENSKA BIBLIJA ILI PREVARA VEKA: Legendarna "Velesova knjiga" ne prestaje da inspiriše iprovocira

LITICA ČASNE SMRTI: Na ovoj steni su hiljade Japanaca izvršile samoubistvo zbog poraza u Drugom svetskom ratu (FOTO)

PREOKRENUO SITUACIJU: Trampova strategiju za uništavanje Islamske države se pokazuje uspešnomGRČKA PLAĆA ODŠTETU BERAČIMA JAGODA: Migranti koji su radili na crno dobili zaštitu suda u Strazburu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja