MIP SIRIJE O HEMIJSKOM NAPADU U IDLIBU: Mi ni nemamo hemijsko oružje, napad su izveli teroristi
Foto: Printscreen Twitter

Demant

MIP SIRIJE O HEMIJSKOM NAPADU U IDLIBU: Mi ni nemamo hemijsko oružje, napad su izveli teroristi

Planeta -

Mnistarstvo inostranih poslova Sirije demantovalo je da je sirijska vojska hemijskim oružjem napala sopstveno stanovništvo u gradu Han Šihonu u provinciji Idlib i saopštilo da sirijska vojska ni ne poseduje bilo kakvu vrstu hemijskog naoružanja - za razliku od pobunjenika.

U saopštenju se navodi da su naoružane terorističke grupe, koje su aktivne u području Han Šihon, zajedno sa zapadnim i regionalnim stranama i medijskim kućama koje koje su pod njihovom kontrolom, lažno optužile sirijsku armiju za napadu otrovnim gasovima na grad Han Šihon u provinciji Idlib.

"Sirijska Arapska Republika kategorično negira ove optužbe o korišćenju otrovnog gasa u Han Šihonu ili u bilo kojem gradu i selu u Siriji. Takođe potvrđuje da Sirijska Arapska Vojska ne poseduje bilo kakvu vrstu hemijskog naoružanja, niti ga je koristila ranije, niti će ga koristiti ubuduće, niti se trudi da ga nabavi. Potvrđeno je da Sirijska Arapska Vojska nije koristila takvo oružje ni u najtežim borbama koje su vođene protiv naoružanih terorističkih organizacija", navodi se u saopštenju.

Sirijska Arapska Republika potvrđuje da je izvršila sve obaveze prema Konvenciji o zabrani upotrebe hemijskog naoružanja od dana pridruživanja pomenutoj konvenciji 2013. godine. Damas ima saznanja da terorističke grupe kroz Tursku i druge susedne zemlje unose u Siriju zabranjene hemijske materijale, o čemu je u više navrata obaveštavala Organizaciju za zabranu hemijskog naoružanja i Savetu bezbednosti u Njujorku.

Foto: AP
Foto: AP

"Države koje upravljaju teroristima odmah su iskoristile ove informacije kako bi izvršile novu kampanju protiv Sirije, naročito predsednik turskog režima i ministri spoljnih poslova nekih evropskih država koje su neprijatelji Siriji, uz pomoć medijskih kuća koje su pod njihovom kontrolom. To je dokaz da su ove strane pripremile raniji plan radi vraćanja situacije u Siriji na prehodno stanje i na početni nivo aktiviranjem pitanja tzv. sirijskog hemijskog naoružanja. A sve to zbog pokrivanja kriminala koji su izvršile terorističke grupe i nedostatka njihove ozbiljnosti u pregovorima koji su vođeni u Astani i Ženevi a koji su pokazali nedostatak ozbiljne želje za pronalaženjem mirovnog rešenja za sirijsku krizu", objašnjava MIP Sirije.

"Ova nova kampanja protiv Sirije pokrenuta je nakon uspeha koje je postigla sirijska arapska vojska sa prijateljskim snagama u borbi protiv terorizma u proteklim danima i nedeljama. Pored toga, ove lažne optužbe su pokrenute neposredno pre održavanja sastanka Evropske Unije, koji će za temu imati dešavanja u Siriji, u cilju izvršenja napada na Siriju i opravdavanja neprijateljske odluke koju će ovaj sastanak doneti", navodi se dalje.

"Sirijska Arapska Republika kategorično osuđuje kriminalne radnje koje su izvršile naoružane terorističke grupe u Han Šihon, a koje su za cilj imale dobijanje jeftinog političkog poena na račun dečijih i ženskih duša sirijskog naroda. Takođe osuđuje korišćenje otrovnog materijala od bilo koje strane, bilo gde, pod bilo kakvim uslovima i potvrđuje da sve ove lažne i fabrikovane optužbe neće sprečiti Sirijsku Arapsku Republiku da nastavi borbu protiv terorističkih grupa, terorizma i njihovih finansijera u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Kataru i nekim državama Evropske Unije. U isto vreme će raditi na političkom rešavanju sirijske krize. Sirija poziva međunarodnu zajednicu da podrži njene napore u borbi protiv terorizma i da odbije nove lažne optužbe koje šire strane koje ne žele Siriji i sirijskom narodu dobro i mir", dodaje se u saopštenju MIP Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track