Najnovije vesti

ZAKOPAVAJU JABUKU RAZDORA: Britanija svim snagama pokušava da se dodvori Putinu
Foto: Reuters Nov2016

Preokret

ZAKOPAVAJU JABUKU RAZDORA: Britanija svim snagama pokušava da se dodvori Putinu

Planeta

Prema neimeovanim tajnim izvorima, vlada Velike Britanije već duže vreme pokušava da se dodvori Kremlju kako bi popravili narušene odnose.

Kako saznaje "Independant" London pokušava da zanemari dosadašnja neslaganja između Velike Britanije i Rusije. Neimenovani izvor iz Dauning strita naveo je da je glavni povod ovakvog neočekivanog otopljavanja, političko delovanje sadašnjeg američkog predsednika, Donalda Trampa i njegovog plana da učvrsti odnose sa Putinom.

 

Britanci su još prethodnog meseca i zvanično obnovili odnose sa Rusijom. Tom prilikom se Boris Džonson, šef diplomatije spremao za presedan - prvu posetu jednog britanskog zvaničnika Rusiji u poslednjih 5 godina, ali je to gostovanje ipak morao da odloži zbog sastanka zvaničnika predstvnika zemalja NATO-a. 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iako su članovi novoimenovane američke administracije, sa šefom Pentagona, Džejmsom Matisom i šefom diplomatije Reksom Tilersonom, zauzeli čvrst i hladan stav orema Rusiji, izvori navode kako je to samo farsa za javnost, te da šurovanje sa Moskvom tek sledi.

 

"Velika Britanija je shvatila da mora da promeni svoju politiku prema Moskvi, te da sadašnje odnose sa Putinom gleda kroz naočare pragmatizma, a ne predrasuda. To je od ključne važnosti i zbog rastućeg prisustva Rusije na Bliskom istoku i severu Afrike. To ne znači da treba odustati od kritika zbog aneksije Krima, ali isto tako znači i neophodnost konstruktivnog dijaloga, naročito posle Bregzita i Trampovog koketiranja sa Putinom", istakako je jedan EU diplomata.

 

"Independent" navodi da će Britanija, pored ostalog, morati da promeni stav prema Libiji, koja je postala čvorište kroz koje prolazi stotine hiljada afričkih migranata.

Majkl Falon (Foto: AP)
Majkl Falon (Foto: AP)

Ser Majkl Falon, sekretar odbrane Velike Britanie, nedavno je upozorio na rusko mešanje u situaciju u Libiji.

 

"Ne treba nam da medved zarije svoje kandže... Putin testira Zapad, testira Alijansu. Gde god vidi slabost, on pritiska", rekao je Falon.

 

Nije dugo trebalo da stigne odgovor ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

 

"Šta je na britanskom grbu... lav, zar ne? Ne mislilm da bilo koja životinja iz njihovog zoo-vrta može da govori medvedu šta da radi", rekao je Šojgu.

 

 

(Independent)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...