POSLEDNJE UPOZORENJE RUSIJE: Možemo da udarimo i po Amerikancima ako pomažu teroriste!
Foto: Printscreen Kremlin.ru

Zategnuti odnosi

POSLEDNJE UPOZORENJE RUSIJE: Možemo da udarimo i po Amerikancima ako pomažu teroriste!

Planeta -

Posle američkih napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vojske u Homsu Rusija je suspendovala memorandum o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju letova avijacije tokom operacije u Siriji, koji je zaključen sa Vašingtonom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

To praktično znači da Rusija može da udari bez upozorenja ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima, ako im pomažu.

Moskva poziva Savet bezbednosti UN da održi hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD na Siriju, navodi se dalje u saopštenju.

„Ni ne potrudivši se da nešto saznaju, SAD su demonstrirale silu, vojno se suprotstavile zemlji koja se bori protiv međunarodnog terorizma“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva. Ovo nije prvi put da SAD pokazuju ovakav nepromišljen pristup koji samo pogoršava postojeće probleme u svetu i stvara pretnju za međunarodnu bezbednost.

Samo prisustvo američkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez saglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Saveta bezbednosti UN predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano kršenje međunarodnog prava“, ističe se u saopštenju Ministartva spoljnjih poslova.

Ministarstvo naglašava da ako se ranije to objašnjavalo „zadatkom borbe protiv terorizma, sada je u pitanju jasan čin agresije protiv suverene Sirije“ Postupci koje su danas preduzele SAD još više narušavaju rusko-američke odnose“, piše u saopštenju.

Američka vojna akcija u Siriji predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu koji se nalazi na ivici humanitarne katastrofe, saopštilo je MinistarstvoRusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je očigledno „da je napad američkim krstarećim raketama unapred pripremljen“.

U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Američke Države su lansirale više od 50 raketa „Tomahavk“ na sirijski vojni aerodrom u Šairatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vesti 07.04

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja