ČINJENICE KOJE SU NAS UČILI U ŠKOLI A NISU TAČNE: Šokiraćete se koji su to najveći istorijski MITOVI
Foto: AP, Profimedia

Mislili smo da sve znamo

ČINJENICE KOJE SU NAS UČILI U ŠKOLI A NISU TAČNE: Šokiraćete se koji su to najveći istorijski MITOVI

Planeta -

Čovek može samo da misli da nešto zna, a ovo su dugotrajni mitovi koji su samo potvrda toga.

Tokom vremena, čak i stvari koje smatramo postojanim činjenicama nađu se na testu - jer znanje večito evoluira. Ovo su neka nova znanja koja su u suprotnosti s onim što smo učili u školi.

1. Mit: Pluton je planeta

Pluton je smatran planetom još od doba kad je otkriven 1930. godine, a 2006. godine Pluton je odlukom Međunarodne astronomske unije izbačen s liste planeta i premešten u tzv. patuljaste planete. Osim njega, danas još četiri objekta takođe imaju status patuljastih planeta.

Foto: AP
Foto: AP

Broj planeta smanjen je uklanjanjem Plutona sa 9 na 8, zbog čega je trebalo menjati sve postojeće školske udžbenike, enciklopedije i ostalu literaturu.

2. Mit: Dijamant je najtvrđa tvar

Još od 2009. znamo da postoje dve stvari tvrđe od dijamanta - borov nitrid i lonsdaleit. Prvi se odupire udubljenjima i oštećenjima 18 puta snažnije od dijamanta, a drugi neverovatnih 58 posto.

Foto: AP
Foto: AP

Nažalost, obe stvari su poprilično retke i nestabilne u prirodi.

3. Mit: Veštice su paljene na lomači

Iako zaista postoje slučajevi da su žene koje su optužene za "veštičarenje" kažnjavanje na smrt paljenjem na lomači, većina je slučajeva vešanja. To se odnosi na veliki deo sveta gde su se sprovodili britanski zakoni, dok se praksa paljenjem praktikovala samo u Evropi, odnosno u njenim hršćanskim zemljama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako, na primer, veštice iz Salema nisu gorele, već su umirale usled preloma vrata ili gušenja.

4. Mit: Izraelski robovi su izgradili piramide

U filmovima, knjigama, pa i u školama godinama se širi mit kako su robovi gradili piramide. Još 1977. je bivši izraelski premijer u poseti Egiptu izjavio kako "Jevreji nisu gradili piramide jer kada su se one gradile oni još nisu postojali".

Foto: AP
Foto: AP

Nedavna arheološka istraživanja su pokazala da su piramide gradili sami Egipćani, a radnici su dolazili iz siromašnih porodica s juga i severa zemlje, a svaki od njih je tim poslom zaradio kriptu za sebe u blizini, kao i dostojnu sahranu, a tako se ne bi tretirali robovi.

5. Mit: Preklapanje papira više od sedam puta je matematički nemoguće

Ovo je nešto što se često moglo čuti u školi, ali to je definitivno trač koji se širio pa je vremenom stekao status činjenice, a nova studija je pokazala kako papir može da se preklopi 13 puta, što je službeno i rekord koji je postignut u eksperimentu.

6. Mit: Kineski zid se vidi iz svemira

Tvrdnja da je veliki Kineski zid jedina građevina na Zemlji koja je vidljiva iz Svemira, pobijana je bezbroj puta, a opet je uvrežena u današnjoj popularnoj kulturi. Kad je pogled iz svemira u pitanju, Kineski zid je zapravo jedva vidljiv čak i iz niske Zemljine orbite, a to su potvrdili i astronauti s Međunarodne svemirske stanice.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Inače, tvrdnje da se Kineski zid vidi iz svemira su spekulacije iz 18. i 19. veka, kad ljudi nisu imali pojma o pogledu iz svemira.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track