Ruski ratni brodovi spremni za Siriju

hladni rat na pomolu

Ruski ratni brodovi spremni za Siriju

Planeta -
Zbog činjenice da je Mediteran u zoni odgovornosti naše Crnomorske flote realno je da u slučaju potrebe naši brodovi krenu u obavljanje zadataka kako bi osigurali sigurnosni punkt logistike ruske mornarice, poručio izvoš iz GŠ

MOSKVA - Nekoliko ruskih ratnih brodova iz sastava Crnomorske flote spremno je da isplovi ka sirijskoj luci Tartus, kako bi sačuvali bezbednost logističkog punkta ruske mornarice, saopštio je neimenovani izvor u Generalštabu oružanih snaga ruske armije.

“Zbog činjenice da je Mediteran u zoni odgovornosti naše Crnomorske flote realno je da u slučaju potrebe naši brodovi krenu u obavljanje zadataka kako bi osigurali sigurnosni punkt logistike ruske mornarice u luci Tartus, koju iznajmljujemo od Sirije”, prenela je agencija Itar tass. Isti izvor iz Generlaštaba naveo je da su "u punoj gotovosti nekoliko ratnih brodova Crnomorske flote, uključujući velike desantne brodove sa mornaričkom pešadijom".

Sagovornik ruske agencije demantovao je informacije nekih američkih medija da je jedan od ratnih brodova Crnomorske flote već krenuo put Tartusa. "Svi naši brodovi su u Sevastopolju, izuzev velikog desantnog broda ‘Cezar Kunikov’ koji je na putu od Sredozemlja ka Crnom moru i nakon boravka u italijanskoj luci Mesina u subotu stiže u Sevastopolj”, naveo je izvor iz Generalštaba i ocenio da američki obaveštajci ”ili loše rade ili ne znaju geografiju”. Zapadni mediji javili su da je mala grupa ruskih vojnika poslata na jednom od brodova mornarice u Tartus da čuva luku, ali američki zvaničnici su rekli da ne mogu da potvrde ovu informaciju.

Ruska flota otpravila je u januaru nosač aviona “Admiral Kuznjecov” na kraći boravak u ovu sirijsku luku, uz obrazloženje da je reč o rutinskoj dopuni zaliha i održavanju tehničkih sredstava. U Tartusu se nalazi jedina ruska baza izvan teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza i jedina luka u Sredozemlju, a osnovana je 1971. godine na bazi ugovora SSSR-a i Sirije.

Stavovi Moskve i Vašingtona povodom Sirije oprečni su, a najsvežija komunikacija između dve zemlje obeležena je razmenom optužbi i međusobnim demantijima. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je zvanično negiralo tvrdnje američkog državnog sekretara Hilari Klinton da Moskva isporučuje sirijskim vlastima borbene helikoptere, dok je Vašington ranije odbacio tvrdnje da snabdeva oružjem sirijske pobunjenike. Zvaničnna Moskva je ranije saopštila da Rusija ne štiti Asada, kao i da je njegov režim počinio mnogo grešaka, ali da se Moskva protivi nasilnoj smeni vlasti u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track