UHAPŠENO 8 TERORISTA UMEŠANIH U EKSPLOZIJU U RUSKOM METROU: FSB upao kod njih i našao gomilu oružja
Foto: Fonet/AP

Dolijali

UHAPŠENO 8 TERORISTA UMEŠANIH U EKSPLOZIJU U RUSKOM METROU: FSB upao kod njih i našao gomilu oružja

Planeta -

Osam članova terorističke ćelije iz Centralne Azije uhapšeno je zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom u metrou u Sankt Peterburgu. Zaplenjeno je oružje, izjavio je direktor FSB Aleksandar Bortnjikov.

Bortnjikov je obrazložio da je šestoro osumnjičenih uhapšeno u Moskvi, a dvoje u Petrogradu. Teroristi su kod sebe imali veliku količinu oružja i municije koju su zaplenili pripadnici policije.

„Zaplenjena je velika količina oružja. U toku je potraga za mogućim saučesnicima i organizatorima“, rekao je on.Ruske službe bezbednosti su 2016. sprečile ukupno 16 terorističkih napada u devet ruskih gradova, čime su eliminisale 46 međunarodnih terorističkih ćelija, dodao je Bortnjikov.

„Većina članova terorističkih ćelija su državljani ZND koji dolaze u Rusiju kao deo imigrantske radne snage“, rekao je Bortnjikov.

On je naglasio da kompanije koje zapošljavaju migrante u Rusiji treba da preduzmu veću odgovornost radi poboljšanja efikasnosti protivterorističkih mera.

„Istovremeno, kako je pokazala istraga u metrou u Sankt Peterburgu, rad koji se obavlja još ne odgovara u punoj meri osnovnim izazovima“, rekao je Bortnjikov.

„Potrebno je da se ojača saradnja svih subjekata za borbu protiv terorizma sa međunarodnim partnerima, poveća operativnost razmene informacija i preduzmu neophodne mere za hapšenje počinilaca“, rekao je Bortnjikov.

Dana 3. aprila na potezu između metro stanica „Senski trg“ i „Tehnološki institut 2“ u Sankt Peterburgu došlo je do eksplozije. Druga eksplozija na stanici „Trg ustanka“ izbegnuta je zahvaljujući blagovremenom otkrivanju improvizovane eksplozivne naprave maskirane kao automobilski aparat za gašenje požara. Prema poslednjim izveštajima, u eksploziji je poginulo 14 osoba.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

7 najkrvavijih terorističkih napada u Rusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track