ŽIVE KAO ROBINJE! STRAVIČNE ISPOVESTI KUĆNIH POMOĆNICA: Tuku nas i polivaju vrelom vodom!
Foto: Shutterstock

Obespravljene

ŽIVE KAO ROBINJE! STRAVIČNE ISPOVESTI KUĆNIH POMOĆNICA: Tuku nas i polivaju vrelom vodom!

Planeta -

Procenjuje se da u svetu ima 52 miliona kućnih pomoćnica, ali u mnogim zemljama nemaju nikakva prava.

"Prvi put me udarila na dan kada je trebalo da me plati. Tražila je da se potpišem, ali sam je pitala zašto bi se potpisala ako mi nije dala novac. Tada me udarila", počinje svoju priču 30-godišnja Suzi, kućna pomoćnica iz Indonezije.

Godinu dana je bila zarobljena u kući svog poslodavca u Hongkongu, gde su joj pretili dok nije uspela da nađe nov posao preko agencije za zapošljavanje.

"Gazdarica mi je dozvolila da spavam četiri sata dnevno, od 6 do 10 ujutro. Kupatilo i WC sam smela da koristim samo tri puta dnevno i nisam imala nijedan slobodan dan."

Nezina priča je samo jedan primer fizičkog i psihičkog zlostavljanja kojegprolaze strane kućne pomoćnice u Aziji, a tom se temom čak bave i Ujedinjene nacije.

Bet s Filipina koja je radila u Manili ispričala je kako je njen poslodavac znao da na nju izlije kantu ključale vode i lupa joj glavom o zid. Njena sestra ju je prodala toj porodici kada je imala samo deset godina. Radni dan bi joj počeo u četiri ujutro i trajao do kasno u noć. Gazdarica bi je udarala štapovima, pa čak i loncima. U toj je porodici bila zarobljena sedam godina dok na kraju nije pobegla. Dok nije pobegla, nikad pre nije gledala televiziju, išla u školu ili slušala muziku.

Harjatin je bila zlostavljana u Saudijskoj Arabiji gdje je radila za porodicu koja je imala devetoro dece. Čak je molila da je puste kući ako im se ne sviđa, no gazdarica joj je rekla: "Ako mi se ne sviđaš prebiću te ili ubiti. Nisi te sreće da se vratiš kući."

Jednom prilikom joj je u lice zabila prljave pelene od najmlađe bebe jer ih nije, prema njnom mišljenju, dovoljno brzo promenila. Harjatin je kratkotrajno ostala bez vida nakon što su je izudarali metalnom cevi, a kada joj se vid vratio uspela je da napusti Saudijsku Arabiju.

Procenjuje se da u svetu ima oko 52 miliona kućnih pomoćnica, ali aktivisti upozoravaju da u mnogim zemljama, naročito u Aziji, one nemaju nikakvu pravnu zaštitu.

U nekim zemljama rade za devet dolara mesečno, a u nekim zemljama ih uopšte ne plaćaju, zbog čega imaju status robova, upozoravaju iz Svetskog udruženja kućnih pomoćnica.

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

(CNN, express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track