KIMOV ĆORAK: Severna Koreja lansirala novu raketu, ali nije daleko stigla!
Foto: Rojters, PS Youtube

Neuspeh

KIMOV ĆORAK: Severna Koreja lansirala novu raketu, ali nije daleko stigla!

Planeta -

Severna Koreja nije danas uspela da izvede novu raketnu probu sa svoje istočne obale, saopštilo je južnokoreјsko Мinistarstvo spoljnih poslova.

"Severna Koreja pokušala je jutros da isproba raketu neidentifikovanog tipa iz zone Sinpo, u provinciji Hamkijong, ali ocenjujemo da je proba neuspela", navodi se u saopštenju vojnog ministarstva susedne Južne Koreje.

Očekivalo se ovih dana da će Pjongjang izvesti novu raketnu probu u jeku rastućih tenzija sa SAD, koje su kulminirale od četvrtka kada je američki predsednik Donald Tramp izjavio da želi da se "bavi" severnokorejskim "problemom".

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja pokušala da izvede novu raketnu probu, kao i da se veruje da je raketa "gotovo odmah eksplodirala".

"Američka komanda na Pacifiku ostaje u potpunosti predana želji da blisko saradjuje sa našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu da bi se održala bezbednost u regionu", rekao je portparol te komande.

Severnokorejske ambicije u nuklearnom sektoru uzrok su povećanih tenzija sa SAD poslednjih nedelja. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će delovati jednostrano ako Peking, tradicionalni saveznik Severne Koreje, ne uspe da smiri svog suseda.

Do sada je Severa Koreja izvela pet nuklearnih proba, a dve poslednje je sprovela 2016. godine. Skoriji satelitski snimci ukazuju, kako izgleda, da se priprema za šestu nuklearnu probu.

Prema navodima obaveštajnih službi, vlasti u Pjongjangu bi mogle da imaju nuklearno oružje, kao i da bi njihov domet moglo da budu američka teritorija za manje od dve godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track