ZASTRAŠIVANJE PRED IZBORE: Svi kandidati za predsednika Francuske na meti terorista?
Foto: Rojters

Napetost raste

ZASTRAŠIVANJE PRED IZBORE: Svi kandidati za predsednika Francuske na meti terorista?

Planeta -

Glavni kandidati za predsednika Francuske na meti su veoma preciznih terorističkih planova, tvrde danas francuski mediji pozivajući se na izvore iz obezbeđenja predsedničkih kandidata, a istovremeno je francuski ministar unutrašnjih poslova Matija Fekl najavio vanredne bezbednosne mere za izbore.

Francuski list "Žurnal di dimanš" (Journal du Dimanće) navodi da su pre svega ugroženi članovi obezbeđenja predsedničkih kandidata, pri čemu su upućena upozorenja rukovodiocima predizbornih timova kandidata desnog centra Fransoa Fijona i nezavisnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona.

Emanuel Makron (Foto: Reuters)
Emanuel Makron (Foto: Reuters)

"Pre nekoliko dana smo obavešteni o pretnji Fransoa Fijonu. Čak smo obavešteni da će prisustvo policije biti jače na svakom mitingu i prilikom svakog njegovog kretanja s jedne lokacije na drugu", kaže neimenovani bliski saradnik tog predsedničkog kandidata za "Žurnal di dimanš".

Fransoa Fijon (Foto: AP)
Fransoa Fijon (Foto: AP)

Istovremeno, ministar Fekl najavio je danas mobilizaciju više od 50.000 policajaca i žandarma, uz podršku vojnika u okviru operacije "Santinel", kako bi se osigurala bezbednost tokom predsedničkih izbora koji će biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja, prenosi francuska televizija BFM.

"Teroristička pretnja je stalna i visoka, što potvrđuju činovi u Londonu, Stokholmu i drugde", istakao je ministar, dodavši da je 19 osoba uhapšeno zbog sumnji u terorizam u martu u Francuskoj, koja je pod vanrednim merama otkako su u novembru 2015. tamo izvedeni džihadistički napadi.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Inače, specijalne jedinice, žandarmerija, snage za deminiranje, pojačane policijske trupe, jedinice za smirivanje nereda - sve te snage su mobilisane na terenu prilikom svakog mitinga ili putovanja kandidata, naročito onih glavnih među koje, pored Makrona i Fijona, spadaju i socijalista Benoa Amon, predstavnica krajnje desnice Marin Le Pen i kandidat levice Žan-Lik Melanšon, navodi BFM.

Vodeći kandidati za predsednika Francuske nisu, međutim, potvrdili da su okruženi ovim novim merama bezbednosti. S druge strane, ostali predsednički kandidati, koji prema anketama nemaju mnogo šansi za pobedu, ne uživaju isti stepen zaštite i, kako je to rekao rukovodilac predizbornog tima jednog od njih, žale zbog toga.

"I mi tražimo policijsko pojačanje jer smo i mi potencijalne mete. Čak nam se čini da je na mitinizima prisustvo policije prilično slabo", rekao je neimenovani direktor predizbornog tima jednog od kandidata za predsednika s nevelikim šansama za pobedu.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track