ETA PREDALA ORUŽJE I PORUČILA ŠPANIJI: Počinje novi put ka nezavisnosti Baskije!
Foto: Printscreen CNN

Oglasila se Baskijska separatistička organizacija

ETA PREDALA ORUŽJE I PORUČILA ŠPANIJI: Počinje novi put ka nezavisnosti Baskije!

Planeta -

Baskijska separatistička organizacija ETA saopštila je danas, povodom nacionalnog dana Baskije, da od španske vlade ne traži ništa u zamenu za prošlonedeljno razoružanje, kao i da je predala automatsko oružje i eksploziv u baskijske ruke kako bi se mirnim putem nastavio proces stvaranja nezavisne države.

Kako se navodi, predaja oružja je trebalo da pokaže zatvorenost dve države (Francuske i Španije) i da se podstakne novi ciklus nezavisnosti "u kome će aktivizam i učešće građana biti ključni".

"ETA je još davno odustala od pokušaja zadovoljenja onih koji nikad ničime nisu zadovoljni. Razoružanje je sprovedeno s pogledom prema domovini Baskiji s ciljem stvaranja povoljnijih uslova, sprovođenja rasprave i stezanja čvorova kako bi se oblikovao dalji proces", navodi se u saopštenju ETA-e postomlistu Gara, prenosi Hina.

Vlada u Madridu je ranije istakla da je ETA poražena zahvaljujući njenim antiterorističkim akcijama i saradnji sa Francuskom gde se skrivaju pripadnici separatističke grupe, a prošlonedeljno razoružanje nazvala je predstavom i pokušajem da poražena grupa prikaže svoju dobru volju.

Istovremeno, pozvala je tu organizaciju na raspuštanje i izvinjenje žtvama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track