MISTERIOZNA OLUPINA PRONAĐENA NA DNU MORA: Morska neman potopila nemačku podmornicu u Škotskoj!
Foto: Printscreen Facebook

Konačno će se saznati istina

MISTERIOZNA OLUPINA PRONAĐENA NA DNU MORA: Morska neman potopila nemačku podmornicu u Škotskoj!

Planeta -

Dok su polagali podmorski dalekovod, škotski inženjeri otkrili su nešto neverovatno.

Na dnu mora pronašli su podmornicu iz Prvog svetskog rata. Stručnjaci veruju da se radi o olupini UB-85, nemačkoj podmornici čija posada je tvrdila da ih je napalo i potopilo morsko čudovište.Koliko god neverovatno zvučalo, ta priča se ponavlja godinama, a i istoričari su je ozbiljno istraživali.

Ines Makartni, istoričar i morski arheolog sa Univerziteta Bornmut tvrdi da su novinari glavni krivci za širenje priče o napadu morske nemani. Olupina je pronađena nedaleko od obale grada Stranrara u jugozapadnoj Škotskoj, na dubini od 104 metra. Otkrili su je sonari.

Kapetana Gintera Kreha i njegovu posadu zarobio je britanski ratni brod HMS Koreopsis 30, aprila 1918. Uhvaćeni su na morskoj površini, u slučajnoj patroli britanskog broda. Na iznenađenje Britanaca, Nemci su se odmah predali. Kapetan je prilikom ispitivanja rekao da je podmornica izronila na površinu kako bi napunila baterije, ali da je odednom napala neobična zver.

Rekao je da iako su uspeli da oteraju morsko čudovište, ono je toliko oštetilo podmornicu da više nisu mogli da zarone.

"Zato ste uspeli da nas uhvatite, nismo bili mi neoprezni već smo spašavali živote od te zveri", ispričao je nemački kapetan Britancima.

Šta se tačno dogodilo posle toga ostalo je misterija, a naučnici se nadaju da će pronalaskom olupine podmornice napokon doći do nekih odgovora koji će da razjasne celu priču, pa i priču o čudovištu. Stručnjaci veruju da je sasvim moguće da je neko veliko morsko biće onesposobilo podmornicu, ali je pitanje da li je to poznata životinja, ili zaista neka nepoznata vrsta, za koju su kapetan Kreh i njegova posada pomislili da je čudovište.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track