LE PENOVA SE OGLASILA: Ovo je istorijski rezultat, oslobodiću Francusku arogantne elite
Foto: Reuter 24.04.2017.

Izbori u Francuskoj

LE PENOVA SE OGLASILA: Ovo je istorijski rezultat, oslobodiću Francusku arogantne elite

Planeta -

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

"Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite", rekla je ona sinoć sa širokim osmehom na licu, obraćajući se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

ŽAN-MARI LE PEN: MAKRON JE MISTERIOZNI KANDIDAT

Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen koja se kao kandidatkinja krajnje desnice kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, opisao je njenog glavnog takmaca Emanuela Makrona kao "misterioznog kandidata", javljaju francuski mediji.

"Pravi kandidat sistema je Emanuel Makron, koji je bio ministar Fransoa Olanda i Manuela Valsa", rekao je sinoć Žan-Mari Le Pen za francusku televiziju BFM.On je nezavisnog centrističkog kandidata za predsednika Francuske opisao kao "misterioznog kandidata koji postiže uspeh onako maskiran i nasmejan".

Le Pen, koja se juče u prvom krugu predsedničkih izbora kvalifikovala, zajedno s nezavisnim centrističkim kandidatom Emanuelom Makronom, za drugi krug zakazan za 7. maj, pozvala je sinoć sve glasače "bez obzira na to za koga su danas glasali" da joj se pridruže kako bi formirali "nacionalno jedinstvo", prenosi "Figaro".

Ocenivši da je napravljen "prvi korak" u prvom krugu, kandidatkinja krajnje desnice je istakla da je postigla "istorijski rezultat" što, kako je ocenila, podrazumeva "ogromnu odgovornost".

Predstavivši se kao "kandidatkinja naroda", ona je svog protivkandidata Makrona opisala kao naslednika sadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, zagovornika "divlje globalizacije".

Le Pen se, inače, zalaže za izlazak Francuske iz EU, zaštitu francuskih granica, oštre mere protiv imigracije i isterivanje islamskih ekstremista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track