NEMA NADE ZA ERDOGANOVE PROTIVNIKE: Sud odbio zahtev opozicije protiv neregularnosti referenduma
Foto: Reuters

Nepobediv

NEMA NADE ZA ERDOGANOVE PROTIVNIKE: Sud odbio zahtev opozicije protiv neregularnosti referenduma

Planeta -

Vrhovni sud u Turskoj odbio je pravni zahtev opozicije protiv odluke Visoke izborne komisije (YSK) da prihvati neoznačene listiće sa referenduma o ustavnim promenama za proširenje ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Opoziciona Republikanska narodna partija Turske (ĆP) u više navrata je kritikovala odluku (YSK) da prihvati glasačke listiće u kovertama koje nisu imale pečate, prenosi AFP.

Ta partija je nakon rezultata referenduma koji su pokazali da je odluka "Da" za proširenje Erdoganovih ovlašćenja pobedila sa 51,4 odsto zvanično u petak iznela peticiju pred džavni Savet, najviši administrativni sud u Turskoj. Opozicija je odluku YSK o kovertama okarakterisala kao "administrativni" potez koji je otvorio vrata prevarama.

Ipak, sud je na osnovu odluke većine, odbio taj zahtev, navodeći da to nije bio "administrativni potez" i da zato nema nadležnost da odlučuje o potezima izbornih vlasti, prenosi AP. Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da odluke koje je YSK doneo ne može da ispituje ni Ustavni sud ni državni Savet.

Kako se navodi, jedan od lidera ĆP Levent Gok odmah je na to odgovorio dajući "instrukcije" sudijama pre nego donesu konačnu odluku.

Tuska će uvesti nova pravila o predsedniku u novembru 2019, ukidajući poziciju premijera i osnažujući predsednika da imenuje ministre.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track