NESREĆNA MAJKA TUŽI FEJSBUK: Nek me puste na profil moje ćerke (15) da saznam zašto je umrla!
Foto: Reuters

Proces

NESREĆNA MAJKA TUŽI FEJSBUK: Nek me puste na profil moje ćerke (15) da saznam zašto je umrla!

Planeta -

Majka iz Berlina tuži Fejsbuk jer je ta društvena mreža već dva puta odbila da joj omogući da uđe u nalog svoje ćerke (15), koja je umrla pod čudnim okolnostima.

Majka je tražila da uđe u nalog svoje pokojne ćerke ne bi li iz njega shvatila šta se dogodilo i, eventualno, ko je umešan u devojčicinu smrt.

Suđenje počinje u utorak na sudu u Berlinu, i nije prvo. Majka je 2015. već tužila Fejsbuk i sud je presudio da ta popularna društvena mreža mora da joj omogući da uđe u ćerkin nalog. Sudija je izjavio da analogna i digitalna imovina maloletnog lica moraju da budu tretirane na isti način da bi se izbegla situacija u kojoj se "pisma i dnevnici nasleđuju nezavisno od njihovog sadržaja, ali ne i mejlovi i privatne poruke sa Fejsbuka”.

Ali Fejsbuk se žalio na odluku, tvrdeći da će korisnici koji su imali interakciju sa preminulim smatrati da je njihovo pravo na privatnost narušeno ako neko, osim korisnika kojem su namenjene, pročita njihove poruke.

Sud će verovatno stati na stranu Fejsbuka, komentarišu nemački mediji
Sud će verovatno stati na stranu Fejsbuka, komentarišu nemački mediji

Fejsbuk trenutno nudi tri opcije za rešavanje slučajeva smrti korisnika: potpuno brisanje računa (ako najmanje tri odrasle osobe potvrde smrt korisnika), sećanje (remembering - koje omogućava korisnicima da ostavljaju "in memoriam" poruke, ali trajno onemogućava da se bilo ko uloguje na profil pokojnika) i nasleđeni kontakt (legacy contact - slično kao izvršilac testamenta, samo za punoletne).

Nijedna od tih opcija ne dozvoljava majci da dobije pristup informacijama koje se nalaze na nalogu njene pokojne ćerke. S druge strane, Fejsbuka omogućava amerčkim špijunskim i bezbednosnim agencijama NSA, CIA i FBI da uđu u privatne podatke ako sumnjaju na kriminalno ponašanja i terorizam, što ukazuje na dvostruke standarde.

Nemački zakon o zaštiti privatnosti više idu na ruku Fejsbuku, komentarišu nemački mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track