Najnovije vesti

LE PENOVA OLABAVILA: Jasno je da je EVRO mrtav, imaćemo nacionalnu valutu, ali...
Foto: Profimedia, Reuters

Menja stav

LE PENOVA OLABAVILA: Jasno je da je EVRO mrtav, imaćemo nacionalnu valutu, ali...

Planeta

Kandidatkinja ultradesničarskog Nacionalnog fronta na francuskim predsedničkim izborima Marin Le Pen je, kako ocenjuju danas francuski mediji, evoluirala u stavu prema evru, najavljujući da će, ukoliko pobedi, Francuska imati nacionalnu valutu, ali i zajedničku valutu - umesto jedinstvene valute evro.

"Imaćemo nacionalnu valutu kao i sve druge zemlje, ali ćemo imati i zajedničku valutu. Pa, to je tako jednostavno... Mislim da je evro je mrtav", izjavila je Le Pen.

 

 

Prema njenim rečima, "morate da kontrolišete nacionalnu valutu i prilagođavate ekonomiju, a jedinstvena valuta je postala teret za Francusku i u velikoj meri je odgovorna za masovnu nezaposlenost".

 

Le Penova je dodala da će se založiti (u EU) da se "evro od jedinstvene valute transformiše u zajedničku valutu, koja se ne bi koristila za svakodnevn kupovine, već bi je koristile samo velike kompanije koje se bave međunarodnom trgovinom".

 

 

Kandidatkinja Nacionalnog fronta je čak izjavila da ona "nikada nije rekla da će Francuska" izaći iz evra, ali je regularno ponovila da će, ako pobedi na predsedničkim izborima, započeti pregovore sa EU o "vraćanju monetarnog, zakonodavnog, teritorijalnog, ekonomskog suvereniteta francuskom narodu".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...