10 SITUACIJA KADA JE SVE MOGLO DA NESTANE: Za dlaku izbegnut Treći svetski rat i totalno uništenje
Foto: Shutterstock

Napeto

10 SITUACIJA KADA JE SVE MOGLO DA NESTANE: Za dlaku izbegnut Treći svetski rat i totalno uništenje

Planeta -

Čovečanstvo je zapravo jako srećno da je doguralo do mesta na kom je sada jer je već bilo više prilika kada se ljudska rasa susrela sa apokaliptičnim situacijama.

10. Bonila 1883.

12. avgusta 1883. je meksički astronom Hose Bonila posmatrao više od 400 tamnih, nepoznatih objekata koji su prelazili Sunce, dok se spremao da proučava sunčevu koronu. Ti njemu nepoznati objekti bili su zapravo fragmenti komete teške više od milijardu tona, koja se raspala i zamalo izbegla udaranje u Zemlju. Ta je kometa slične veličine kao ona koja je ubila dinosaure. Svaki fragment je bio veličine od 50 metara do 4 kilometra, a svaki je posebno bio snažniji i od atomske bombe. Procenjuje se da su ti fragmenti komete prolazili između 600 do 8.000 kilometara od Zemlje, što je u kosmičkom smislu vrlo mala udaljenost. Svaki od tih fragmenata imao je potencijal da prouzrokuje eksploziju sličnu onoj koja se dogodila u Tunguski. Naučnici kažu da bi takvo nešto prouzrokovalo potpuno izumiranje života na Zemlji.

9. Tunguska, 1908.

Tunguska je događaj u kom se sumnja da je 1908. blizu Zemlje prošao mali asteroid ili kometa. Uzrokovao je eksploziju koja je za posledicu imala uništenje više od 2.000 kilometara kvadratnih šume u Rusiji. Srećom, u toj eksploziji niko nije ubijen jer se dogodila u maltene nenaseljenom području Rusije. Ipak, radilo se o snazi gotovo 1.000 puta većoj od snage atomske bombe koja je bačena na Hirošimu i ubila više od 160.000 ljudi. Svedoci udaljeni oko 65 kilometara opisali su događaj. Rekli su da je sve izgledalo kao da se nebo odvojilo u dva dela, a vatra je bila iznad čitave šume.

8. Koronalno izbacivanje mase

Kao što znamo, svet nije propao 2012. godine kako su Maje predvidele u svom kalendaru, ali apokalipsa je ipak bila bliže nego što mislimo. Abnormalno veliko izbacivanje plazme iz Sunca dogodilo se te godine, prolazeći kroz Zemljinu orbitu tačno na mestu gde se naša planeta nalazila samo devet dana ranije. Da je ta solarna masa pogodila Zemlju, posledice bi bile katastrofalne. Uzrokovalo bi to materijalnu štetu od oko trilion dolara, a oporavak bi trajao čitavu deceniju. U vremenu kada toliko toga zavisi od tehnologije, tako nešto je zaista zastrašujuće.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

7. 4581 Asclepius, 1989. godine

4581 Asclepius ime je dato asteroidu koji je bio na 645.000 kilometara od toga da udari u Zemlju u martu 1989. godine. Čini se prilično daleko, a zbog toga je svet kakav poznajemo mogao da nestane. Asteroid je tuda prošao samo šest sati ranije, čime su izbegnute kobne posledice. Da je udario u Zemlju, eksplozija bi bila jednaka termonuklearnoj detonaciji od 600 megatona. Poređenja radi, najveći nuklearni uređaj ikad detoniran imao je tek 50 megatona. Oblak dima od te detonacije bio je sedam puta viši nego Mont Everest.

6. Lažni alarm 1983.

U septembru 1983., Sovjetski sistem za nuklearno upozorenje obavestio je da su SAD uputile nekoliko međukontinentalnih balističkih raketa prema SSSR-u. Kad se alarm oglasio, sistem je javio da je na putu pet balističkih raketa. Stanislav Petrov iz baze proglasio je da su upozorenja bila lažni alarm. Rekao je da bi u slučaju napada bilo ispaljeno stotine raketa, a ne njih pet. Srećom, bio je u pravu. Petrov je sprečio ispaljivanje iz Sovjetske baze te noći, čime je verovatno spasio ljudsku rasu. Lažni alarm je tada pripisan retkom poravnanju sunčeve svetlosti na visokim nadmorskim visinama.

5. Podmornica B-59

U jeku kubanske raketne krize, jedna sovjetska podmornica klizila je tiho kroz okean. Uskoro su je primetili ratni brodovi američke mornarice koji su signalizirali podmornici da se identifikuje, ali ruska posada nije toga bila svesna.Nepoznata Amerikancima, B-59 bila je naoružana nuklearnim torpedom destruktivne moći kao atomska bomba bačena na Hirošimu. Iako su želeli da isplove na površinu, misleći da ih napadaju, komandanti podmornice raspravljali su o tome hoće li pucati. Bila su potrebna tri glasa, a samo jedan je stajao na putu nuklearnom ratu. Vasili Arkhipov, jedan od zapovednika uverio je kapetana da ih niko ne napada. Nuklearni rat tada je bio mnogo bliže nego što se mislilo.

4. Pad B-52, 1961. godine

U januaru 1961., bombarder B-52 nosio je dve nuklearne bombe tipa Mark 39, srušio se u vazduhu, što je rezultiralo ispadanjem atomske bombe od osam megatona na grad u Severnoj Karolini. U vreme pada, američka vlada je govorila da nema opasnosti od detoniranja takve bombe, a neke informacije koje su u javnost izašle tek 2013. godine pokazale su da je jedna bomba bila veoma blizu toga. Svaka od palih bombi bila je oko 250 puta jača od one bačene na Hirošimu. Da je vetar duvao u tom smeru, smrtonosni radioaktivni raspad mogao je da se dogodi u Njujorku.

3. Mesec nas je zamalo sve ubio

U oktobru 1960. radar za rano upozorenje smešten na Grenlandu počeo je da šalje upozorenja da je u toku izvršenje nuklearnog napada na SAD. Svi u vojsci su počeli da paniče, a potom je neko pitao – zašto bi Sovjetski savez izvršio napad u vreme kada je njihov vođa u SAD-u? Izveštaji radara tada su još jednom provereni i pokazalo se da je Mesec razlog čitavoj panici.

Foto AP
Foto AP

2. Program obuke tretiran je kao stvarnost

Godine 1979. programeri u NORAD-u maltene su pokrenuli Treći svetski rat kad su naišli na kompjutersku simulaciju sovjetskog napada. Kompjuterski sistem na koji su naišli, pokazivao je uživo simulaciju lažnog napada, kao vežbu odbrane. Ljudi su se već opraštali sa svojim najmilijima, a u vojsci je zavladao pravi haos. Kada je neko konačno došao do ideje da je sve simulacija, nastupilo je veliko olakšanje.

1. Kubanska raketna kriza 1962.

Oko ponoći u oktobru 1962., kubanska raketna kriza bila je na svom vrhuncu. Bombarderi naoružani nuklearnim bombama neprestano su bili u vazduhu, a svet je držao dah i molio za mirno rešenje. Jedan stražar u vazdušnoj bazi Dulut video je da ogradi prilazi misteriozna figura. Pucao je nekoliko puta, čime je aktivirao alarm, a taj je alarm aktivirao alarme u obližnjim bazama. U vazdušnoj bazi Volk Fild oglasio se pogrešni alarm, a to je bio onaj koji signalizira početak Trećeg svetskog rata.Piloti su već bili u spremni, kao i nuklearne bombe. Samo su nas sekunde delile od bacanja atomske bombe na rusko tlo. Tad je kamion došao na to mesto i panično pokušao da signalizira da se radilo o lažnom alarmu. Ispostavilo se da je senka u koju je čuvar pucao bio tek jedan zbunjeni medved.

(Net.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track