VELIKE PROMENE: Kina uvela nova PRAVILA za korišćenje interneta, ko ih prekrši čeka ga OVO
Foto: Profimedia

Kontrola

VELIKE PROMENE: Kina uvela nova PRAVILA za korišćenje interneta, ko ih prekrši čeka ga OVO

Planeta -

Kina pojačava pravila ponašanja na internetu u pokušaju da kontroliše poplavu informacija koje se šire putem onlajn aplikacija, blogova i drugih medijskih izvora čiji broj je sve veći u toj zemlji.

Pravila koja su danas objavljena, a koja bi trebalo da na snagu stupe 1. juna, od portala traže da poseduju licence koje je izdala vlada i da blokiraju inostrane ili privatne kompanije koje žele da investiraju u onlajn servise vesti ili da direktno emituju vesti.

Kako se navodi u saopštenju kineske internet administracije, koja je zadužena za sprovođenje pravila o ponašaju na internetu, kineske medijske kuće moraće da prođu bezbednosne provere pre nego što stupe u poslovni odnos sa inostranim kompanijama.

Prema najnovijim pravilima, vlada će od internet kompanija zahtevati da ograniče ono što njihovi korisnici mogu da vide ili će rizikovati da izgube pravo na rad, rekao je kineski medijski ekspert Chiao Mu.

"Ovo se više odnosi na kompanije nego na individualne korisnike. Nije samo da bi se ideološki kontrolisale informacije već i da bi se kontrolisao izvor informacija", rekao je on.

U Kini ima 700 miliona internet korisnika, a vlasti su dugo pokušavale da blokiraju materijale koji se smatraju subverzivnim tako što su brisale stavke sa novinskih sajtova i mikroblogova i blokirale mnogobrojne inostrane novinske izvore u okviru sistema pod nazivom "Veliki zaštitni zid".

Nova pravila za sajtove o vlasništvu i osnivanju, podrazumevaju veći stepen proaktivnog pristupa i prete kompanijama i ličnostima novčanim kaznama, pa čak i pokretanjem sudskih postupaka protiv njih, ukoliko ih prekrše.

Državna novinska agencija Kine Sinhua okarakterisala je ova nova pravila kao meru bezbednostu i cilju zaštite privatnosti korisnika.

Ova pravila kako se navodi, ne utiču na inostrane organizacije i sajtove, među kojima je mnogim već zabranjen pristup kineskom internet prostoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja