MERKELOVA POPUSTLJIVA PREMA ERDOGANU? Kancelarka: Evropa, ipak, ne bi trebalo da odbacuje Tursku
Foto: AP

Važni dobri odnosi

MERKELOVA POPUSTLJIVA PREMA ERDOGANU? Kancelarka: Evropa, ipak, ne bi trebalo da odbacuje Tursku

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropa ne bi trebalo da odbacuje Tursku, uprkos zabrinutosti zbog proširenih ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Merkel je rekla da je Turska "važan partner u borbi protiv islamističkog terorizma" i da je u interesu EU i NATO-a da budu u dobrim odnosima sa Ankarom.

"Ne bi trebalo da odgurkujete od sebe takvog partnera, čak ni u svetlu negativnog razvoja događaja kojim se moramo pozabaviti", istakla je nemačka kancelarka.

Na pitanje šta misli o pregovorima o članstvu Turske u EU, Merkel je bila opreznija, mada je ponovila da bi Turska "prešla crvenu liniju kad je reč o EU" ako bi uvela smrtnu kaznu.

"Mi u Evropi moramo zajedno da razgovaramo o tome kakvu vrstu budućih odnosa želimo sa Turskom", zaključila je kancelarka.

Mnogi su u njenoj konzervativnoj partiji Hrišćansko-demokratska unija (CDU) skeptični u pogledu pridruživanja Turske Uniji, ali Merkel odavno tvrdi da je važno razgovarati s Ankarom, napominje britanska agencija.

Uz to, nemačka kancelarka odbacuje pozive nekih konzervativnih saveznika da se pooštre propisi o dvojnom državljanstvu, što bi pogodilo mnoge među tri miliona ljudi turskog porekla koliko ih živi u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track