NAVALJNOM POTVRĐENA USLOVNA KAZNA OD PET GODINA: Dovoljno da ne može da se kandiduje za PREDSEDNIKA
Foto: Fonet AP

Sud potvrdio

NAVALJNOM POTVRĐENA USLOVNA KAZNA OD PET GODINA: Dovoljno da ne može da se kandiduje za PREDSEDNIKA

Planeta -

Ruski sud potvrdio je danas petogodišnju uslovnu kaznu za opozicionog lidera Alekseja Navaljnog zbog pronevere, što bi moglo da blokira njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima 2018. godine.

Regionalni sud u Kirovu odbacio je žalbu i potvrdio uslovnu kaznu za Navaljnog i još jednog optuženog u slučaju vezanom za posao sa drvenom građom, prenosi AFP pozivajući se na RIA Novosti. Advokat Navaljnog, Vadim Kobzev, rekao je agenciji Interfaks da će tim odbrane podneti novu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da je sud u Kirovu ignorisao "političku prirodu gonjenja Navaljnog".

Navaljni je u decembru najavio plan da se kandiduje za predsednika 2018, dok se očekuje da se sadašnji predsednik Vladimir Putin kandiduje i za četvrti mandat.Ruski opozicioni lider je već otvorio kancelarije svog predizbornog tima širom Rusije i potrebno mu je 300.000 potpisa da bi se registrovao kao kandidat, ali bi ga osuda za težak kriminal mogla sprečiti u tome, ocenjuje francuska agencija.Ipak, šef predizbornog tima Navaljnog, Leonid Volkov, tvrdi da ga sudska odluka neće sprečiti da se kandiduje za predsednika.

"Sprovodimo kampanju s ciljem da se Aleksej Navaljni registruje kao predsednički kandidat i to ćemo postići", napisao je on na Tviteru, istakavši da Navaljni ima pravo da se kandiduje, ali da neće biti lako ostvariti to pravo.I sam Navaljni je na Tviteru izrazio uverenje da ima ustavno pravo da se kandiduje, a to tvrdi na osnovu toga što se ne nalazi u zatvoru.Međutim, neki pravni eksperti su to doveli u pitanje, napominje AFP.

Saradnici Navaljnog su nedavno izneli navode o korupciji u koju je, kako tvrde, umešan ruski premijer Dmitrij Medvedev, što je izazvalo ulične proteste, a u martu su pristalice Navaljnog održali najobimnije nedozvoljene demonstracije u Moskvi poslednjih godina.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track