FRANCUSKU POTRESA MAKRONGEJT: Hakovani mejlovi predsedničkog kandidata Emanuela Makrona!
Foto: Reuters

Podmetanje klipova uoči izbora

FRANCUSKU POTRESA MAKRONGEJT: Hakovani mejlovi predsedničkog kandidata Emanuela Makrona!

Planeta -

PARIZ - Izborni štab nezavisnog kandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj Emanuela Makrona saopštio je da je žrtva velike i koordinisane hakerske operacije, posle velikog broja mejlova iz kampanje koji su u objavljeni onlajn, dan pre održavanja drugog kruga izbora.

Korisnik koji sebe naziva EMLEAKS postavio oko devet gigabajta podataka na sajt Pejstbin koji omogućuje šerovanje anonimno postavljenih dokumenata.

Makronov izborni štab potom je saopštio da su pre nekoliko nedelja ukradeni autentični dokumenti koji su potom pomešani sa lažnim dokumentima kako bi izazvali sumnju i dezinformacije.

Organizacija „Vikiliks“ objavila je da je procurelo stotine hiljada elektronskih pisama, fotografija i priloga tima francuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona .

Oni tvrde da oni koji su objavili mejlove žele da podriju Makronovu kampanju samo nekoliko sati pred drugi krug izbora koji se održavaju u nedelju.

Kako je navedeno, ta dokumenta ne predstavljaju razlog za zabrinutost već pokazuju normalno funkcionisanje predsedničke kampanje.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Francuske rekao je da neće komentarisati navodno hakovanje mejlova Makronove kampanje jer je kampanja završena.

(gazetavv.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja