ŠTA SE KRIJE IZA LEGENDARNOG PORTRETA: Zašto je Čerčil na ovoj fotografiji toliko namrgođen?
Foto: Kurir štampano

Nema razloga za osmeh

ŠTA SE KRIJE IZA LEGENDARNOG PORTRETA: Zašto je Čerčil na ovoj fotografiji toliko namrgođen?

Planeta -

Decenijama ljudi širom sveta pogrešno shvataju grimasu slavnog britanskog državnika.

Te davne 1941. godine, Velika Britanija i njen premijer Vinston Čerčil davali su sve od sebe da se izbore protiv Hitlera i njegovih užasnih planova. Baš usred te borbe, Čerčil je pozirao pred aparatom legendarnog Jusufa Karša. Fotografija koju je Karš usnimio tog dana važi za jednu od najreprodukovanijih slika svih vremena.

Čuveni portret namrgođenog Čerčila, pošto je završio sa obraćanjem u kanadskom parlamentu, decenijama je važio za simbol prkosa i ponosa, za oličenje odlučnosti kojom se Vinston Čerčil vodio ceo život. Ipak, priča o grimasi ovog Britanca daleko je zabavnija i nema veze sa strašnim zločinima koji su se dešavali na teritoriji Evrope u to vreme.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U knjizi "Lica našeg vremena" Karš je zabeležio da Čerčil nije bio nimalo raspoložen i da mu je dao samo dva minuta za fotografisanje. Ovaj umetnik seća se i da je Čerčil sedeo i nervozno pućkao svoj čuveni tompus.

Držao sam mu pepeljaru, ali on nije želeo da odloži cigaru. Vratio sam se do aparata da proverim da li je sve tehnički u redu. I čekao sam. On je nastavio sa pućka. Čekao sam još. A onda sam iskoračio i bez razmišljanja, ali uz poštovanje, rekao: "Izvinite, ser" - i izvukao mu tompus iz usta. Dok sam se vratio iza fotoaparata izgledao je kao da će me pojesti. U tom trenu sam ga uslikao – objasnio je Karš priču iza najozbiljnije fotografije velikog lidera.

I tako je nastao jedan od najpoznatijih portreta svih vremena!

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track