NAJLUĐE KIMOVE TEORIJE ZAVERE: Špijuniraju ga otete konobarice i RADNICI DEZERTERI!
Foto: Fonet/AP

Vrhunac propagandnog rata

NAJLUĐE KIMOVE TEORIJE ZAVERE: Špijuniraju ga otete konobarice i RADNICI DEZERTERI!

Planeta -

Ubica otpadnik poslat u Severnu Koreju naoružan "nano otrovom" da ubije lidera Kim Džong-una, poslednja je u seriji čudnih i nedokazanih optužbi koje je Severna Koreja saopštila.

Od navodnih južnokorejskih planova da kidnapuju severnokorejske konobarice, do pretnji da će gađati južnokorejske medijske kuće, propaganda Severa prepuna je teorija zavere i ultranasilnih pretnji, piše AP.

Severna Koreja je 2012. godine rekla da su špijuni Južne Koreje ubedili severniokorejskog dezertera da se infiltrira u zemlju i pokuša da uništi statue osnivača nacije Kim Il sunga. Na konferenciji za štampu u Pjongjangu, čovek identifikovan kao Džon Jong čol rekao je da su mu južnokorejski agenti platili da digne u vazduh statuu Kim Il-sunga uz pomoć bombe na daljinsko okidanje.

Zvaničnici u Južnoj Koreji kažu da je priča o statuama "u potpunosti neistinita". Sever redovno optužuje Jug da kidnapuje njihove građane ili ih podstiče da dezertiraju, iako zvaničnici u Seulu to poriču.

Nakon što je 13 severnokorejskih radnika dezertiralo u Južnu Koreju iz restorana u Kini u aprilu prošle godine, Pjongjang je saopštio da su te radnike kidnapovali agenti Juga. Jug je rekao da su radnici sami odlučili da se presele. U julu prošle godine, Severna Koreja predstavila je medijima čoveka za koga navodi da je južnokorejski špijun koji je ušao na teritoriju Severa da kidnapuje decu.

Zatočeni Ko Hjon čol izvinio se za zločin koji je nazvao "neoprostivim", a Nacionalna bezbednosna služba Južne Koreje rekla je da nema veze sa slučajem. Severna Koreja često održava konferencije za štampu na kojima strani zatvorenici čitaju saopštenja u kojima uglavnom hvale politički sistem Severne Koreje i priznaju nedela koja su počinili. Mnogi od zatvorenika su nakon puštanja rekli da su dobili instrukcije šta da kažu.

Vojska Severne Koreje upozorila je 2012. godine da su njene trupe uperile artiljeriju prema specifičnim koordinatama medijskih kuća u Južnoj Koreji, zbog izveštaja koje su na pisali o festivalu za decu u Pjongjangu. Tada su zapretili "nemilosrdnim svetim ratom" zbog uvreda. Zaprećeno je južnokorejskoj televiziji "Kanal A", koja je opisala festival kao politički šou u stilu Hitlera.

"Oficiri i vojnici armijskih korpusa, divizija i pukova na frontu i strateških raketnih snaga u dubini zemlje glasno pozivaju na izdavanje naredbe za kažnjavanje (Južne Koreje)", tada je pisalo u saopštenju Vojske Severne Koreje.

U decembru prošle godine Kim Džong-un nadgledao je vojne vežbe napada na Plavu kuću (kabinet predsednika Južne Koreje). Fotografije koje su izdali državni mediji Severne Koreje prikazuju Kima kako se smeje dok njegove specijalne jedinice upadaju u maketu Plave kuće u prirodnoj veličini, pre nego što su je zapalili.

Vežba je održana nakon što je pokrenuta procedura za smenu tadašnje predsednice Južne Koreje Park Geun-hje, koja sada očekuje suđenje za korupciju. Vojska Južne Koreje oštro je osudila vežbu i upozorila na fatalne posledice ukoliko Sever nastavi sa provokacijama, piše AP.

Vežba je bila pogotovo potresna za južnokorejance koji se sećaju neuspelog pokušaja severnokorejskih komandosa 1968. da izvrše atentat na tadašnjeg diktatora Park Čung-hija. Komandosi su stigli u neposrednu blizinu Plave kuće, ali su južnokorejske bezbednosne snage uspele da spreče napad u poslednjem trenutku. Jedini komandos koji je uhvaćen rekao je da je došao da Parku prereže grlo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track