(FOTO) PUTINOVO ZAVEŠTANJE PRED KRSTOM KNEZA SERGEJA ROMANOVA: Imamo samo jednu Rusiju, čuvajte je!
Foto: AP 4 5 2017

Državnički

(FOTO) PUTINOVO ZAVEŠTANJE PRED KRSTOM KNEZA SERGEJA ROMANOVA: Imamo samo jednu Rusiju, čuvajte je!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je u Kremlju krst u znak sećanja na velikog kneza i moskovskog generala-gubernatora Sergeja Aleksandroviča Romanova, koji je ubijen u terorističkom napadu usred bela dana u centru Moskve februara 1905. godine.

Novi krst je podignut na mestu ubistva kneza, sina imperatora Aleksandra Drugog i strica poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova. Originalni spomenik je 1918. godine srušen, uz lično učešće Vladimira Lenjina.

Foto AP
Foto AP

Putin je, otkrivajući krst, rekao da je ubistvo kneza Sergeja Aleksandroviča prethodilo dramatičnim događajima, nemirima i građanskim sukobima sa kojima se potom suočila Rusija. Prema njegovim rečima, ti događaji su doveli do „velikih gubitaka, prave nacionalne katastrofe i opasnosti da se izgubi ruska državnost“.

„Nasilje, ubistva, pod kakvim god političkim parolama da se dešavaju, ne mogu imati nikakvog opravdanja“, dodao je ruski predsednik.

Putin je pozvao ruski narod da „čuva i štiti Rusiju“, bez obzira na različite poglede i stavove.

„Danas ću ponoviti, imamo samo jednu Rusiju“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, krst služi kao podsetnik na „cenu, koja je morala da se plati zbog međusobne mržnje, nesloge, svađa“, i na to „šta sve treba uraditi da bi se sačuvalo jedinstvo i sloga“.

Foto AP
Foto AP

Knez Sergej Aleksandrovič, moskovski general-gubernator, ubijen je u bombaškom napadu dok se kočijom približavao kremaljskoj Nikoljskoj kuli. Telo kneza je razneto na komade, vozač kočije je smrtno ranjen, a od kočije nije ostalo gotovo ništa.

Napad je izvršio ruski revolucionar i terorista Ivan Kaljajev. On je uhapšen odmah nakon bombaškog napada, a obešen je u maju iste godine u tvrđavi Orešek, na malenom istoimenom ostrvu na reci Nevi.Tri dana nakon atentata, ubicu je u zatvoru posetila kneginja Jelisaveta Fjodorovna, udovica kneza Sergeja Aleksandroviča. Dala mu je oproštaj u ime ubijenog kneza i u svoje ime, a čak je od cara tražila i njegovo pomilovanje. Međutim, ubica ga nije želeo.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track