Najnovije vesti

I Bosanci robijaju sa elektronskom narukvicom

120 elitnih

I Bosanci robijaju sa elektronskom narukvicom

Planeta
Alarmiraju najbližu policijsku stanicu i u slučaju da se telesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stepeni

SARAJEVO - Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Mikulić izjavio je da će u tom entitetu oko 120 osuđenika služiti zatvorsku kaznu u kućnom pritvoru obeleženi elektronskom narukvicom koja ograničava njihovo kretanje.

Prema njegovim rečima, ovu vrste kazne, koju osuđenici između sebe nazivaju "elitnom", nedavno su počeli da izriču opštinski sudovi u Travniku i Busovači, a uskoro će se primenjivati u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

"Reč je o osuđenicima kojima su sudovi izrekli kaznu zatvora do jedne godine. Sistem funkcioniše besprekorno i imamo dovoljno narukvica za sve osobe koje opštinski sudovi budu uputili na izdržavanje kućnog pritvora", rekao je Mikulić sarajevskom Dnevnom avazu.

Elektronske narukvice, osim nepoštovanja zadatih granica kretanja, alarmiraju najbližu policijsku stanicu i u slučaju da se telesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stepeni.

On je ispričao da se upravo tako nešto nedavno dogodilo, pa se policija zaputila na adresu osuđenika s pretpostavkom da je ili skinuo narukvicu ili umro.

"Kada su policajci stigli na adresu, utvrđeno je da se čovek tuširao hladnom vodom, pa se narukvica "ohladila". Ovo pokazuje koliko je siguran sistem i koliko se dobro primenjuje.

Inače, kada sudovi izreknu ovu kaznu, u kuću osuđenika dolazi tim koji instalira uređaj i pokaže mu granice koje se postave na osnovu presude koju izrekne sud.

U slučaju da sud proceni da ta osoba mora odlaziti na posao, kako bi prehranila svoju porodicu, to im se i omogući", rekao je Milić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...