ISTORIJSKO POMIRENJE NA POMOLU? Prvi potez južnokorejskog lidera neće voleti svi, ali KIM hoće!
Foto: AP, Reuters

Položio zakletvu

ISTORIJSKO POMIRENJE NA POMOLU? Prvi potez južnokorejskog lidera neće voleti svi, ali KIM hoće!

Planeta -

Novoizabrani predsednik Južne Koreje Mun Dže-in položio je zakletvu i izrazio spremnost da poseti Severnu Koreju kao i da preduzme napore na smanjenju bezbednosnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

"Ako bude trebalo otići ću u Vašington odmah. Ići ću i u Peking i Tokio, pa čak i u Pjongjang u pravom trenutku", rekao je Mun.

On je za premijera imenovao Lii Nak-jona, guvernera južne provincije, saopštila je predsednička Plava kuća.

Takođe je imenovao članove svog kabineta i predsedničko osoblje i postavio stručnjaka za pitanje Severne Koreje za direktora Nacionalne obaveštajne službe (NIS), saopštila je kancelarija predsednika.

Novoimenovani direktor južnokorejske Nacionalne obaveštajne službe Suh Hun izjavio je danas da moraju da se stvore pravi uslovi za rešavanje severnokorejske nuklearne krize pre nego što dođe do sastanka zvaničnika Severne i Južne Koreje.

Hun, koga je danas imenovao novi predsednik Mun Džae-in, stručnjak je za pitanje Severne Koreje i ima veliko iskustvo u međukorejskim razgovorima, navodi Rojters.

Suh je novinarima odmah po imenovanju rekao da je prerano da se razgovara o eventualnom susretu novizabranog predsednika Mun Džae-ina i njegovog severnokorejskog kolege Kim Džong-una.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track