DIREKTOR FBI SE PRVI PUT OGLASIO NAKON OTKAZA: Neću da komentarišem kako sam smenjen, biću dobro
Foto: Reuters

DIREKTOR FBI SE PRVI PUT OGLASIO NAKON OTKAZA: Neću da komentarišem kako sam smenjen, biću dobro

Planeta -

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi objavio je u oproštajnom pismu da nema nameru da mnogo komentariše i razmišlja o odluci da bude smenjen kao i načinu na koji je to sprovedeno.

Komi je u pismu naveo da će biti dobro, ali da će mu mnogo nedostajati FBI. Pismo je cirkulisalo među Komijevim prijateljima i kolegama, a njegov sadržaj je sinoć objavljen na sajtu Si-En-Ena (CNN). Osoba koja je videla pismo potvrdila je autentičnost sadržaja objavljenog na CNN-u.

"U ova turbulentna vremena, američki narod treba da gleda na FBI kao na stenu poštenja, sposobnosti i nezavisnosti", naveo je Komi, prenela je agencija AP. Komi je dodao i da je "veoma teško napustiti grupu ljudi koja je posvećena samo tome da radi pravu stvar".

Odluka američkog predsednika Donalda Tramp da smeni Komija bila je iznenađujuća. AP ocenjuje da smena Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom.

Savetnica Donalda Trampa Kelien Konvej pokušala je da odbrani odluku predsednika SAD da smeni šefa FBI Džejmsa Komija, navodeći za CNN da predsednik SAD mora da ima poverenje u direktora FBI, dok Tramp u Komija nema. Novinar CNN Anderson Kuper je konstatovao da je Tramp ranije imao reči hvale na račun Komija, kao i da je podržavao njegovu istragu u slučaju elektronske pošte Hilari Klinton.

"Odjednom, Bela kuća je zabrinuta zbog toga kako je on vodio tu istragu", naveo je Kuper, na šta mu je Konvej rekla da gleda pogrešnu grupu činjenica, misleći na to da sada nije kampanja već da je Tramp predsednik SAD. Kuper je podsetio na to šta je Tramp govorio o Komiju tokom kampanje, ali je Konvej rekla da je on u međuvremenu izgubio poverenje u direktora FBI.

Voditelj je potom pokušao da podseti savetnicu da je Bela kuća pod istragom, međutim, ona je demantovala, prenosi portal B92. "Znam da su neki opsednuti rečju Rusija, Rusija, Rusija. Ja sam u okolini predsednika, ja nisam pod istragom", odgovorila je Konvej. Anderson je upitao da li kandidat Tramp više ne postoji.

"Dakle, ta osoba više ne postoji? Kandidat Donald Tramp, on je fiktivni lik na koga više ne smemo da se pozivamo? Možemo da pričamo samo o Donaldu Trampu koji sada postoji?", upitao je Kuper. Trampova savetnica se onda uvredila, odgovorivši mu da predsednik SAD mora da ima poverenje u direktora FBI, dok Tramp u Komija nema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track