VINSTON(DIRANJE) IH SEČE PO NOSU: Narkomani u Britaniji se bune protiv nove novčanice od 5 funti!
Foto: Profimedia

Zavisnici traže promene

VINSTON(DIRANJE) IH SEČE PO NOSU: Narkomani u Britaniji se bune protiv nove novčanice od 5 funti!

Planeta -

Nova britanska novčanica od pet funti, koja je u opticaju tek nešto više od pola godine, zadaje probleme mnogim Britancima. Jedan Hindus vegetarijanac nedavno je glasno negodovao zbog toga što polimerska banknota sadrži i svinjsku mast.

Među onima koji se najviše žale na pomenutu novčanicu su korisnici droga, pošto im jača plastificirana banknota ostavlja posekotine na nosu kad pomoću nje pokušavaju da ušmrkuju kokain. Čak su smislili i izraz za taj način samopovređivanja. Ko se poseče ovom novčanicom taj se "vinstondirao", zbog toga što se na njoj nalazi lik Vinstona Čerčila.

Na drugoj stranici je kraljica (Foto: Facebook)
Na drugoj stranici je kraljica (Foto: Facebook)

Jedan anonimni korisnik droge iz Birmingema je listu Metro ispričao da je mislio da je on jedini kome se to događa, a kada se požalio prijatelju dobio je odgovor da je "vinstondiranje" nešto što se dešava svima. Iako se mislilo da je ta novčanica, zbog lakše savitljivosti, prava za tu namenu, pokazalo se potpuno suprotno.

Ušmrkujući kokain kroz "petaka", korisnici se, takođe, izlažu riziku brojnih infekcija, pošto samo ušmrkivanje droge oštećuje unutrašnjost nosa čini ga njihovom lakom metom.

Stara novčanica od pet funi prestala je da važi prošle nedelje. Nove polimerske banknote, koje se izdaju od septembra prošle godine, smatraju se mnogo izdržljivijim, čistijim i težim za falsifikovanje.

(independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track