SMANJITI PROIZVODNJU: Rusi i Saudijci hoće da zavrnu pumpanje nafte još godinu dana
Foto: Shutterstock

Inicijativa

SMANJITI PROIZVODNJU: Rusi i Saudijci hoće da zavrnu pumpanje nafte još godinu dana

Planeta -

PEKING - Najveći svetski proizvođači nafte, Rusija i Saudijska Arabija, pozvali su danas na produženje dogovora o smanjenju proizvodnje nafte uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) krajem ovog meseca.

"Da bismo naglasili posvećenost proizvođača nafte obezbeđivanju tržišne stabilnosti, predvidivosti i održivog razvoja, zajedničke akcije proizvođača bi trebalo da budu produžene za devet meseci do 31. marta 2018. godine", navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje koje je objavilo rusko Ministarstvo energetike.

Aleksandar Novak i Halid al-Falih u Pekingu (Foto: Reuters)
Aleksandar Novak i Halid al-Falih u Pekingu (Foto: Reuters)

U saopštenju se dodaje da su se ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Halid al-Falih, koji su se danas sastali u Pekingu, "saglasili da će učiniti sve što je potrebno kako bi dostigli željeni cilj stabilizovanja tržišta i smanjenja komercijalnih zaliha nafte na njihov petogodišnji prosečan nivo".

"Ministri će se konsultovati sa drugim zemljama proizvođačima u cilju da postignu konsenzus o devetomesečnom produženju koje traže", navodi se u saopštenju.

Članice OPEK-a su se u novembru dogovorile da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno u periodu od šest meseci, počev od 1. januara 2017. godine, u nastojanju da smanje prekomerne globalne zalihe i da podignu cene "crnog zlata". Sastanak OPEK-a je zakazan za 25. maj kada će članice naftnog kartela i Rusija, kako se očekuje, produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje, navodi AFP.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track