NOVINARE TREBA LIKVIDIRATI: Mikrofon ostao uključen, snimljen ŠOKANTAN RAZGOVOR Putina i Zemana!
Foto: AP

Katanac na usta

NOVINARE TREBA LIKVIDIRATI: Mikrofon ostao uključen, snimljen ŠOKANTAN RAZGOVOR Putina i Zemana!

Planeta -

PRAG - Nesmotrena izjava češkog predsednika Miloša Zemana da novinare treba likvidirati, iako je izneta u šali, nije naišla na dobar prijem u njegovoj zemlji.

Na početku sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kini u nedelju, Zeman je prokomentarisao ogroman broj novinara rečima da ih je previše i da ih treba "likvidirati".

Predsednik Rusije je uzvratio da je dovoljno samo da se smanji broj novinara, ali razgovor su uhvatili mikrofoni, pa je snimak postao viralan. Kancelarije češkog predsednika saopštila je da je reč o šali, ali onda su krenuli Zemanovi protivnici: šef češke diplomatije Lubomir Zaorlek je rekao da on "jako ne voli" da razgovora o takvoj neprikladnoj temi, ministar kulture Danijel Herman rekao je da je takva izjava "neprihvatljiva", dok je premijer Bohuslav Sobotka retvitovao poruku o broju novinara koji su ubijeni ili napadnuti u Rusiji (?) proteklih godina.

Zemanovi sukobi s češkim novinarima potiču iz vremena kada je bio premijer (1998-2002): 2001. zapretio da će uništiti nedeljnik koji je optuživao njegovu vladu za netransparentnu politiku koja podržava korupciju, što je izazvalo proteste novinara u Češkoj, kao i u drugim zemljama. Osim toga, prvog dana na funkciji predsednika Zeman je 2013. napao novinare navodeći da neki od njih "ispiraju mozak" i "manipulišu javnim mnjenjem".

Zeman, koji se protivi sankcijama Zapada Rusiji, sastao se s Putinom na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track