(VIDEO) DOM MUNJA I GROMOVA: Ovo je najnaelektrisanije mesto na svetu!
Foto: Youtube Printscreen

Zastrašujuće

(VIDEO) DOM MUNJA I GROMOVA: Ovo je najnaelektrisanije mesto na svetu!

Planeta -

Hiljadu puta za jedan sat sevnu munje iznad jezera Marakaibo u Venecueli. Taj fenomen ima nekoliko različitih naziva: svetionik Marakaibo, Katatumbo munje ili "večna oluja".

Na mestu na kome se reka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo ima, u proseku, 260 olujnih dana u godini, dok po kvadratnom kilometru udari 250 munja godišnje.

Zbog toga je jezero prozvano mestom sa najvećom koncentracijom munja na svetu, pa je tako i upisano i u Ginisovu knjigu rekorda. Oluje svoj vrhunac dostižu u oktobru, kad se iznad Katatumbe može videti, u proseku, 28 munja svakog minuta, a noćno nebo redovno je osvetljeno po devet sati zbog 1.000 munja koje stvaraju prirodni elektricitet.

Budući da ovde do sada nije potvrđena nijedna naučna teorija o nastanku munja, Katatumbov "lajt-šou" se pripisuje kombinaciji topografije i vetrova.

"Pojavu tolikog broja munja moguće je povezati sa terenom, odnosno zbog kombinacije padina planinskih lanaca i zakrivljene obale. Nepravilan teren može da pomogne u stvaranju vetrova i grejanju ili hlađenju, što može da podstakne nastanak oluje", objašnjava doktor Danijel Sesil iz Globalnog hidrološkog i klimatskog centra za munje.

Katatumbo munje toliko jako svetle da mogu da se vide čak i sa udaljenosti od 400 kilometara, pa su nekada mornarima služile i kao navigacija.

(Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track