OTPUŠTENI STE: Predsednik Amerike sprema veliku čistku
Foto: Reuters

Smene u najavi

OTPUŠTENI STE: Predsednik Amerike sprema veliku čistku

Planeta -

Predsednik je frustriran i ljut jer u njegovom kabinetu malo stvari funkcioniše na pravi način

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp priprema veliku čistku u Beloj kući i planira da smeni četvoricu svojih najbližih saradnika.Tramp traži način da svoj mandat vrati na pravi put nakon žestokih sukoba sa medijima i prošlonedeljne smene Džejmsa Komija, direktora FBI, usred istrage o umešanosti ruskih hakera u američke predsedničke izbore i povezanosti ljudi iz Trampove administracije s Rusijom.Kreće iz početkaPrema navodima američkih medija, Tramp razmišlja o smeni Šona Spajsera, portparola Bele kuće, Rajnsa Pribusa, šefa osoblja, Stiva Benona, glavnog stratega, i savetnika Dona Megana.Dobro obavešteni portal Aksios prenosi da je Tramp spreman da učini sve da počne predsednički mandat iz početka:- Predsednik je frustriran i ljut jer u njegovom kabinetu malo stvari funkcioniše na pravi način. Najbolji pokazatelj za to je skandal od prošle nedelje, kada je posle smene Džejmsa Komija, direktora FBI, predsednik bio na meti većeg dela javnosti i kada ga u medijima niko nije branio - rekao je dobro obavešteni anonimni izvor.Predsednik SAD navodno razmatra da u svoj tim za komunikaciju uvrsti nekoliko producenata sa televizije Foks njuz, na kojoj se gotovo isključivo pojavljuje u poslednje vreme. U poslednjem intervjuu koji je dao Tramp je nagovestio da bi Šon Spajser mogao uskoro da ode s funkcije.- On dobro radi, ali je dobio batine nekoliko puta - rekao je Tramp, aludirajući na propuste portparola Bele kuće.Ide na turnejuNjujork tajms je objavio da je odluka o Spajserovoj smeni već donesena i da je o njoj obavešten i potpredsednik Majk Pens. Za svoje pozicije jedino ne moraju da brinu članovi predsednikove porodice - ćerka mezimica Ivanka i zet Džered Kušner.Drama u Beloj kući dolazi u nepovoljnom trenutku, jer Tramp krajem ove nedelje kreće na svoju prvu turneju preko Bare. Tramp će tokom turneje posetiti Saudijsku Arabiju, Izrael, Italiju i Belgiju.

Posle sastanka u VašingtonuLAVROV: BEZ REČI O KOMIJEVOJ SMENIRuski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da tokom nedavne posete Vašingtonu nije razgovarao sa Trampom o smeni šefa FBI Džejmsa Komija.- Ne, nismo o tome razgovarali. To se nas ne tiče, to je u njegovoj nadležnosti - rekao je Lavrov.Tramp je u utorak smenio Komija, navodeći da nije sposoban da efikasno vodi FBI. Komija je za šefa te službe postavio 2013. bivši predsednik Barak Obama.

Stari znanciKONDOLIZA NA ČELU FBI?Kondoliza Rajs, bivša državna sekretarka SAD, jedan je od kandidata za novog direktora FBI. Tramp je nedavno primio Rajsovu u Ovalnom kabinetu kako bi razgovarali o politici prema Kini i ona lično je preporučila Reksa Tilersona, njenog prijatelja s golf-terena i bivšeg klijenta, za preuzimanje funkcije američkog državnog sekretara, na kojoj je ona nekada bila.

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track