(VIDEO) ITALIJANI POKLANJAJU DVORCE: Evo kako možete da ih dobijete za džabe!
Foto: Printscreen Youtube

Dosetili se

(VIDEO) ITALIJANI POKLANJAJU DVORCE: Evo kako možete da ih dobijete za džabe!

Planeta -

Italija poklanja više od sto istorijskih građevina širom zemlje zemlje, a u ponudu su uključeni i dvorci, farme i manastiri.

Međutim, postoji samo jedan mali uslov. Dobitnici ovih objekata obavezani su da ih pretvore u turističke atrakcije, hotele, restorane ili trgovine. Traže se preduzetnici mlađi od 40 godina koji će preporoditi sve te lokacije.

Foto printscreen youtube
Foto printscreen youtube

"Projekt ima svrhu da promoviše i podrži razvoj turističkog sektora. Krajnji cilj je da se obnove zapuštene privatne i javne zgrade u objekte za hodočasnike, turiste i bicikliste", rekao je Roberto Regi, a prenosi.

Zapuštene zgrade nalaze se uz osam istorijskih hodočasničkih ruta, kao što je Via Apia koja spaja Rim s jugom Apeninskog poluostrva, ili Via Francingena koja spaja Rim sa severom Italije. Na spisku 103 građevine nalaze se stare škole, krčme i dvorci. Jedna od najskupljih je Kastelo di Blera, dvorac iz 11. veka u Laciu sazidan uz ivicu litice.

Foto printscreen youtube
Foto printscreen youtube

Potencijalno zainteresirani preduzetnici mogu da razgledaju Tore dela Bastilja, nedaleko od Bolonje, izgrađen u 12. veku kako bi štitio obližnji dvorac. A ako netko želi nešto bliže urbanim sredinama, nudi se stara pošta u srednjevekovnom selu Kasertavekia.Svi koji su zainteresovani za ova italijanska blaga na dar, moraju da daju detaljan plan za renoviranje i transformaciju zgrade.

Foto printscreen youtube
Foto printscreen youtube

Vlasti će tada izdati koncesiju na 9 godina, uz mogućnost produženja na dodatnih 9 godina. Novi vlasnici ovih građevina trebalo9 bi da krenu u njihovu obnovu već iduće godine. Za sve zainteresovane koji ne uspeju u ovom krugu konkursa, vlasti planiraju da ponude dodatnih dvestotinjak građevina tokom iduće dve godine.

(express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ČARDAK NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI: Znate li šta je Katskhi stub?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track