(VIDEO) REŠENA MISTERIJA DOLINE SMRTI: Čeljust stara pola veka odvela policiju do važnog otkrića
Foto: Printscreen/ Youtube

Nova naučna metoda pomogla

(VIDEO) REŠENA MISTERIJA DOLINE SMRTI: Čeljust stara pola veka odvela policiju do važnog otkrića

Planeta -

Naučnici veruju da su došli do velikog otkrića u naporima otkrivanja najveće norveške misterije, identiteta "žene iz Isdala".

Pre 47 godina u dolini Isdalen u Bergenu pronađeno je spaljeno telo žene. Neko je odrezao sve etikete s njene odeće i rešio se svih dokaza o identitetu.

Skoro 50 godina policija nije uspela da reši slučaj. Mesto na kojem je pronađeno njeno telo bilo je poznato kao "Dolina smrti", a oko njega su u ceremonijalnom stilu bili postavljeni nakit, sat, slomljeni kišobran i nekoliko flaša. Policija je pronašla i druge tragove - kodirane poruke, lažne identitete - ali nisu uspeli da odgonetnu šta se dogodilo.

Norveška policija i najveća državna medijska kuća NRK odlučile su da ponovo otvore slučaj 46 godina kasnije. Istraga NRK otkrila je da je čeljust žene iz Isdala očuvana u forenzičkom arhivu, što otvara mogućnost otkrivanja njenog porekla modernim naučnim metodama.

Započena je analiza njenih zuba u potrazi za "hemijskim potpisom" koji zubi ostavljaju tokom formiranja. Ovo je prvi put da norveška policija koristi ovu tehniku, a zahvaljujući njoj uspeli su da odrede iz kog područja potiče misteriozna žena.

Naučnici su tako izradili kartu Evrope s označenim područjima u kojima je žena iz Isdala mogla da se nalazi u određenim periodima formiranja njenih zuba.

Najviše područja označeno je u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španiji. Naučnici su zaključili da je rođena u istočnoj ili srednjoj Evropi i se preselila na zapad u periodu između detinjstva i adolescencije.

Istražitelji su oduševljeni novim otkrićem koje je znatno suzilo prostor za istragu i prvi put zaista veruju da bi mogli da otkriju identitet misteriozne žene.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja