UBISTVO IZ MILOSRĐA: Nemački sud podržao davanje otrova umirujućim pacijentima
Foto: Profimedia, 0315549027

U ekstremnim slučajevima

UBISTVO IZ MILOSRĐA: Nemački sud podržao davanje otrova umirujućim pacijentima

Planeta -

Pacijenti u Nemačkoj koji boluju od neizlečivih bolesti i koji su pred umiranjem, uskoro će moći da podnesu zahtev za primanje otrova kojim će okončati svoj život.

Kako pišu mediji, zahtevi mogu da se podnesu u ekstremnim slučajevima, a sud u Lajpcigu će ih razmatrati jedan po jedan. Sudije veruju kako je propisivanje smrtonosnog Natrijum Pentrobarbitala ispravan način kojim se okončava bol.

Ministar zdravlja Nemačke sada istražuje ove predloge, ali će verovatno biti potrebna i dozvola parlamenta da se ovo uvede u legalnu proceduru. Ako bi zakon bio usvojen, onda bi Institut za lekove i medicinske uređaje Nemačke odlučivao koji pacijent može da popije otrov.

Pacijent mora da bude u ekstremno lošem stanju - da boluje od neizlečive bolesti i da trpi veliku bol. No, treba se tačno utvrditi u zakonu na koje neizlečive bolesti se misli.

Sudije smatraju kako je isključivanje mašina koje pacijente održavaju na životu prikladnija alternativa, ali u nekim slučajevima je potrebno i davanje hemikalije jer pacijenti odlaze u druge države zbog usluge asistencije u samoubistvu.

Prema trenutnom zakonu Nemačke Natrijum Pentrobarbital se može koristiti samo u svrhu lečenja.

Eutanazija ili ubistvo iz milosrđa je legalno samo u Holandiji, Belgiji i Kolumbiji.

Potpomognuto samoubistvo legalno je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Japanu i nekim američkim državama.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja