(VIDEO) OSTRVO STRAVE NA JADRANU: Na ovom zlokobnom mestu bolesni su sami čekali smrt
Foto: Printscreen YouTube

Pusto i jalovo

(VIDEO) OSTRVO STRAVE NA JADRANU: Na ovom zlokobnom mestu bolesni su sami čekali smrt

Planeta -

Ostrvo Povelja je malo, ali istorija mu je jeziva: smeštenio je između Venecije i Lida u Venecijanskoj laguni i već decenijama privlači pažnju lovaca na duhove i slične paranormalne pojave, ali i ljubiteljima bizarne istorije.

Povelja je nekad bila samrtna postelja za više od 160.000 zaraženih ljudi, koji su ostavljeni i osuđeni da čekaju smrt na tom izolovanom ostrvcetu.

U ovu grobnicu su pokopavani bolesnici od kuge (Foto: Printscreen YouTube)
U ovu grobnicu su pokopavani bolesnici od kuge (Foto: Printscreen YouTube)

Toliko dugo je bio karantin da neki istoričari tvrde da više od 50 odsto tla čine ljudski ostaci. Pa i na susednim ostrvcima Lazaretu Vekiju i Lazaretu Nuovo otkrivene su grobnice kolosalnih razmera: u njima su pronađeni posmrtni ostaci ljudi zaraženih kugom.

Povelja se prvi put spominje u hronikama 421. godine, kad su izbeglice iz Padue i Estee na njemu pronašli utočište pred varbarskim invazijama. Raseljeni su u 9. veku, a ostrvo je opet bilo pusto. Godine 1776. za njega je zadužena Služba za javno zzdravlje, pa je postalo kontrolna tačka za sve ljude i robu koja brodom dolazi u Veneciju i odlazi iz nje. Posle pojave kuge na dva broda 1793, ostrvce je pretvoreno u karantin za zaražene.

S manjim prekidima, Povelja je i početkom 20. veka bila lazaret, da bi 1922. postojeće zgrade bile pretvorene u azil za mentalno bolesne i one kojima je potrebna dugoročna njega. Postoje brojne glasine da su se tamo u tajnosti obavljali surovi eksperimenti, između ostalog i lobotomija. Hronike kažu da su lekara koji je obavljao te eksperimente kasnije progonili duhovi pacijenata čije je živote uništio, a postoje istorijski zapisi o trome da se ubio bacivši se s bolničkog tornja.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Bolnica je konačno zatvorena 1968, a ostrvo potpuno napušteno. Na Povelju su nekoliko puta dolazile ekipe koje su istraživale paranormalne pojave, a postao je i mesto radnje mračne poljske novele pod imenom "Jesi li živ", u kojoj devojčica i dečak oboleli od kuge pokušavaju da pobegnu s njega.

(Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Poslušajte poruku majke čiji se sin obesio zbog nasilnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track