(VIDEO) POLJACIMA NATO TREBA SAMO JOŠ KOJU DECENIJU: Evo kada će moći sami protiv Rusa
Foto: Youtube Screenshot/RT

Proračun

(VIDEO) POLJACIMA NATO TREBA SAMO JOŠ KOJU DECENIJU: Evo kada će moći sami protiv Rusa

Planeta -

Ministar odbrane Poljske, Antoni Maćerevič izjavio je danas u Varšavi povodom nove koncepcije odbrane da će armija biti u stanju da odbrani Poljsku tek za 12 godina, a glavni rizik vidi u tome što Rusija može da izazove regionalni ograničeni sukob sa jednom ili više članica NATO.

"Oružane snage nisu bile do sada u stanju da obave svoju ustavnu obavezu da odbrane zemlju. U perspektivi od najdalje 12 godina Poljsku će moći da odbrane njene vlastite oružane snage", kazao je Maćerevič.Ministar Maćerevič sa saradnicima je danas u Akademiji vojnih veština predstavio novu koncepciju odbrane Poljske.

Prethodne poljske vlade ali i saveznike u Evropskoj uniji Maćerevič je kritikovao da su na pogrešnim tezama i zabludama modernizovali armiju i izradjivali koncepciju poljske i evropske odbrane."Nisu razumeli pretnje. Smatralo se da će u narednim decenijama Evropa biti bezbedan i stabilan kontinent, a da Evropu i Poljsku neće ugroziti veći sukob. To je greška koju nismo napravili samo mi. Ali drugačija je pretnja za one zemlje koje su dalje od epicentra agresije, a drugačija za Poljsku koja leži na granici i u izvesnom smislu je zemlja na frontu", kazao je Maćerevič.

Nova koncepcija odbrane Poljske kako je predstavio Maćerevič glavnu pretnju vidi u agresivnoj politici Rusije koja teži da ojača svoju poziciju gazeći medjunarodno pravo, primenjujući silu na druge države, destabilizijući medjunarodne strukture Evropske unije i NATO i pokušavajući da oslabi evroatlantske veze Evrope i SAD."Realna je perspektiva da će Rusija izazivati regionalni sukob s jednom ili više članica NATO. Rusija smanjuje asimetriju snaga u odnosu na NATO preko sajber napada i pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

Ruska Federacija ostaje glavni izvor nestabilnosti u susedstvu istočnog krila NATO", citirala je deo teza koncepcije poljska privatna televizija TVN24.Maćerevič je takodje kazao da Poljska armija mora da posveti veću pažnju Baltičkom moru."Moramo da promenimo pristup odbrani Baltičkog mora. Podmornice moraju da budu opremljene ne samo odbrambenim elementima, već i onima za odvraćanje", rekao je Maćerevič u intervjuu za današnji Naš djenjik.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track