OVO SU NAJKRVAVIJA MESTA NA SVETU: Balkan, SAD i Evropa goreli od terorističkih napada, Rusija mirna
Foto: Printscreen Earth TimeLapse

Rizične tačke

OVO SU NAJKRVAVIJA MESTA NA SVETU: Balkan, SAD i Evropa goreli od terorističkih napada, Rusija mirna

Planeta -

Opasnost od krvavih terorističkih napada u svetu je sve veća, a u Sjedinjenim Američkim državama šanse za napad su najveće - 1:46.000.

Istraživači Univerziteta Karnegi Melon i Robert Miga, direktor brazilskog Instituta Igarape, napravili su mapu koja pokazuje gde sada u svetu ljudi najviše stradaju od terorizma. Što je veća crvena tačka, to je veća smrtnost u terorističkim napadima.

Sve mape možete da pogledate ovde:

Mape su napravljene za proteklih 20 godina i pokazale su zanimljive činjenice: 1996. teroristički napadi pre dvadeset bili su najgori u Centralnoj Americi i južnoj Aziji. Sledeće godine mete terorista bili su Izrael, Sri Lanka, Egipat i Indija, a godinu dana kasnije Kenija i Tanjzanija, gde je u napadima Al Kaide na američke ambasde ubijeno više od 200 ljudi, a ranjeno više od 4.000 njih.

Ovako je izgledala 2011. godina (Foto: Printscreen Earth TimeLapse)
Ovako je izgledala 2011. godina (Foto: Printscreen Earth TimeLapse)

Među najkrvavijim godinama bila je 2001, kad je u terorističkim napadima Al Kaide na Ameriku 11. septembra poginulo više od 2.700 ljudi. Poslednja mapa pokazuje da je 2015. bila najgora za Nigerijui Kamerun, gde je teroristička grupa Boko Haram pobila hiljade civila. Terorističkih napada bilo je i u Tursoj i Jemenu, ali i u Kaliforniji, gde su džihadisti ubili i ranili 12-tak ljudi.

Pada u oči da je Rusija sve vreme relativno mirna, s nekoliko crvenih tačkica na jugozapadnoj i južnoj granici, ali jasno e da gotovo nema mesta na svetu koje se može smatrati sigurnim. To važi i za Evropu, koja je na mapama sve crvenija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track