Najnovije vesti

IRAK JE CRNA RUPA ZA ORUŽJE SAD: Nestalo ga dovoljno za opremanje cele vojsku
Foto: Reuters 30 Nov

Misterija

IRAK JE CRNA RUPA ZA ORUŽJE SAD: Nestalo ga dovoljno za opremanje cele vojsku

Planeta
22:26h

Međunarodna nevladina organizacija "Amnesti internešenel" saopštila je da američka vojska ne zna gde se nalazi deo naoružanja dostavljenog u Irak i Kuvajt. Ukupna vrednost "nestalog" oružja procenjuje se na milijardu dolara.

Zaštitnici ljudskih prava pozivaju se na rezultate istrage iz septembra 2016. godine, koje je obelodanio Vašington, prenosi Sputnjik.

Prema dokumentima, Pentagon "nema tačne i sveže podatke o broju jedinica i mesta na kojima se nalazi" najveća količina opreme koja je trebalo da postane deo naoružanja iračke armije, kao i kurdskih odreda pešmerge.

Nije utvrđeno gde se u ovom trenutku nalaze desetine hiljada automatskih pušaka ukupne vrednosti oko 28 miliona dolara, stotine komada minobacačke municije i terenskih vozila "hamvi".

"To su posebno žalosne informacije, ako se uzmu u obzir saopštenja o tome da američko oružje odavno dospeva u ruke naoružanih formacija koje ratuju u Iraku, među kojima je i Islamska država - izjavio je stručnjak organizacije u oblasti kontrole nad naoružanjem Patrik Vilken.

Vojna kampanja SAD u Iraku trajala je od 3. marta 2003. do decembra 2011. godine.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track