Najnovije vesti

(VIDEO) KINA DEMANTUJE AMERIKU: Nije tačno da su naši borbeni avioni ugrozili američki
Foto: Printscreen YouTube

Neistina

(VIDEO) KINA DEMANTUJE AMERIKU: Nije tačno da su naši borbeni avioni ugrozili američki

Planeta

VAŠINGTON - Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da američki opis incidenta iznad Južnog kineskog mora kada su dva kineska borbena aviona presrela američki avion za osmatranje nije tačan.

"Kineski borbeni avioni nastupili su na profesionalan i bezbedan način", saopštilo je ovo ministarstvo na svom zvaničnom nalogu na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

Ministarstvo je navelo i da bi američka vojska trebalo da preduzme korake na izbegavanju sličnih rizičnih aktivnosti, kao i da je kineska vojska rešena da zaštiti suverenitet i bezbednost Kine.

Neimenovani američki zvaničnici izjavili su prethodno za Rojtrers da su dva kineska borbena aviona u sredu presrela osmatrački avion američke ratne mornarice iznad Južnog kineskog mora, a jedan od kineskih aviona prišao je američkoj letelici na razdaljinu od 180 metara. Zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, naveli su da se prema prvim izveštajima američki osmatrački avion "P-3 Orion" u sredu nalazio na 240 kilometara jugoistočno od Hongkonga kada su kineski avioni izveli "nebezbedno presretanje".

Navedeno je da je jedan od kineskih aviona leteo ispred američkog, ometajući mu mogućnost manevrisanja. Pentagon je potvrdio da su dva kineska borbena aviona izvela presretanje koje je okarakterisano kao "nebezbedno i neprofesionalno".

"Nastavljamo sa razmatranjem činjenica ovog incidenta i putem odgovarajućih kanala iznećemo zabrinutost kineskoj vladi", saopštio je portparol Pentagona mornarički komandir Geri Ros.

Rojters podseća da su američki zvaničnici u sredu saopštili da je ratni brod mornarice SAD prišao na 22 kilometra od veštačkog ostrva koje je Kina napravila u Južnom kineskom moru, što je bio prvi takav izazov Pekingu u tim strateski važnim vodama od dolaska na vlast američkog predsednika Donalda Trampa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 13 epizoda: Ovo je srpska “armata”

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...