PODGREVANJE RAZGOVORA: SAD planiraju obnavljanje pregovora sa Rusijom o Ukrajini
Foto: Profimedia

Uvek aktuelna tema

PODGREVANJE RAZGOVORA: SAD planiraju obnavljanje pregovora sa Rusijom o Ukrajini

Planeta -

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da ponovo započne pregovore sa Rusijom o mirnom rešenju na istoku Ukrajine, objavio je list „Vašington post“, pozivajući se na američke zvaničnike i nezavisne eksperte.

U članku se navodi da je za državnog sekretara Reksa Tilersona Ukrajina mogućnost da podstakne za sada neuspešan Trampov plan za poboljšanje odnosa sa Rusijom.

„Iako je sve još uvek u ranoj fazi, Tilersonova ideja je da ponovo počnu mirovni pregovori, u kojima je prošle godine pristupila administracija Baraka Obame, sa nadom da će zahvaljujući novim okolnostima i licima uspeti da se postignu najbolji rezultati“, piše „Vašington post“.

Reks Tilerson (Foto: Reuters)
Reks Tilerson (Foto: Reuters)

List navodi da je Tilerson već razmotrio inicijativu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Osim toga, postoji „aktivan međuministarski proces“ planiranja nove strategije, u koji je takođe uključeno i odeljenje potpredsednika SAD Majkla Pensa.

Prema pisanju lista, Tilerson želi da imenuje specijalnog izaslanika Stejt departmenta za razgovore o Ukrajini. On će, između ostalog, podržavati diplomatski kanal sa pomoćnikom predsednika Rusije Vladislavom Surkovom.

Ranije je ove razgovore sa američke strane vodila pomoćnica državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland. Poslednji pregovori Surkova i Nulandove održani su u oktobru 2016, a u novembru je za novog predsednika SAD izabran Tramp.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 15 EPIZODA: Vatreni Pinokio - Smrt za džihadiste, TOS-1 BM Buratino

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track