CRNI SCENARIO ZA 1.692 GRADA: Do kraja veka osetićemo strašne posledice!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NAUČNICI UPOZORAVAJU

CRNI SCENARIO ZA 1.692 GRADA: Do kraja veka osetićemo strašne posledice!

Planeta -

Zahvaljući globalnom zagrevanju i betonizaciji, temperatura bi u velikim gradovima do kraja veka mogla da poraste za sedam do osam stepeni, tvrde naučnici.

Ove projekcije porasta temperature u gradovima predstavljaju najcrnji scenario, temeljen na zadržavanju postojećih trendova emisije gasova.

Porast od oko pet stepeni pripisuje se globalnom zagrevanju, a ostatak "betonizaciji", kada asfalt i beton potisnu gradske parkove i jezera, što će gradove učiniti toplijima od njihove okoline, navode naučnici.

Predviđanje se odnosi na najveće svetske gradove, rekao je Francisco Estrada s Instituta ekološke studije u Holandiji, vodeći autor studije.

Takav razvoj događaja imao bi velike posledice po zdravlje stanovnika i energetsku potrošnju. Gradovi zauzimaju samo jedan odsto svetske površine, ali troše 78 odsto svetske energije i proizvode 60 procenata ukupne emisije gasa.

Za svoju studiju Estrada i njegov tim analizirali su podatke iz 1.692 najveća svetska grada i rast temperature u njima od 1950. do 2015. godine.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track