PUTIN PORUČIO SVETU: Počeo je preporod ruske ekonomije, pred nama su civilizacijski izazovi, zato budimo odgovorni
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

Voljno!

PUTIN PORUČIO SVETU: Počeo je preporod ruske ekonomije, pred nama su civilizacijski izazovi, zato budimo odgovorni

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je u govoru na Peterburškom ekonomskom forumu izjavio da je Rusija otvorena za biznis-projekte i saradnju po pitanjima globalnog razvoja ekonomije.

Ruski predsednik smatra da pred celim svetom stoje sistemski dugoročni izazovi, zbog kojih se ne sme gubiti vreme na razmirice i geopolitičke igre.

„Pred nama su sistemski dugoročni izazovi, čije posledice je za sada teško proceniti i prognozirati. Ne treba, niti imamo pravo da gubimo vreme i snage na nesuglasice i geopolitičke igre“, dodao je Putin.

Rusija predlaže stvaranje na bazi Peterbuškog ekonomskog foruma omladinske sekcije za stvaranje slike budućnosti.

„To su ljudi kojima budućnost pripada", naglasio je on.

Rusiji je potrebna nova gipka normativna baza za implementaciju digitalnih tehnologija. Putin je naglasio da će vlasti pružiti podršku državnih korporacija u sferi IT-tehnologija.

"Ruska ekonomija je počela da raste", dodao je on i dodao da su eksperti i strani investitori su primetili visok kvalitet ruske makroekonomske politike.

„BDP Rusije raste već treći kvartal zaredom. Prema preliminarnim podacima, u aprilu je rast iznosio 1,4 odsto. Povećava se prodaja automobila, obim izdavanja kredita…", dodao je on.

"Cenimo interes koji pokazujete prema Rusiji", rekao je Putin na plenarnom zasedanju drugog dana Foruma.

"Moramo biti odgovorni i dosledni i samo tako mozemo doći do rešenja koja će osigurati harmonični globalni razvoj. Pred nama su sistemski dugoročni izazovi čije je posledice teško predvideti. Nemamo pravo na rasprave, da gubimo vreme i igramo geostrateške igre", rekao je Putin.

On je istakao da je Rusija otvorena za dijalog, saradnju i rešavanje strateških pitanja.

Kako je rekao, potrebna su nestandardna rešenja, novi formati saradnje, ali i da se iskoristi potencijal međunarodnih organizacija, pre svega UN.

Rusija je spremna da da svoj doprinos svim tim naporima, rekao je Putin.

Na plenarnom panelu govoriće i premijer Indije Narendra Modi, austrijski kancelar Kristijan Kern i predsednik Moldavije Igor Dodona.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je poručila samohrana majka koju su danas iselili iz stana?

(Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track