Najnovije vesti

PUTIN: NATO nema saveznike, nego vazale... situacija postaje napeta
Foto: Fonet

Budućnost alijanse

PUTIN: NATO nema saveznike, nego vazale... situacija postaje napeta

Planeta

"NATO je politički instrument SAD, koji nema saveznike, već samo vazale", rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u intervjuu sa američkim filmskim rediteljem Oliverom Stounom, kao deo njegovog projekta pod nazivom "Putinovi intervjui".

"Jednom kada zemlja postane članica NATO-a, teško je odoleti pritisku SAD, velikoj zemlji i lideru NATO. Ođednom, oružani sistemi se mogu postavljati u zemlji članici - sistem protiv balističkih raketa, nove vojne baze, a po potrebi i novi ofanzivni sistemi", rekao je Putin.

Putin je, takođe u intervjuu sa Stonom, rekao da je predložio bivšem predsedniku SAD Bilu Klintonu da bi Rusija mogla da uđe u NATO.

"Sećam se jednog od poslednjih sastanaka sa Bilom Klintonom, kada je došao u Moskvu. Tokom sastanka rekao sam da bi trebalo da razmotrimo opciju da Rusija uđe u NATO, na šta je on odgovorio `Što da ne'?", rekao je Putin, prenosi TASS.

"Putinovi intervjui" je specijal koji će biti emitovan na američkoj TV mreži "Šoutajm" četiri večeri zaredom, počevši od 12. juna, objašnjava američki sajt "Politiko".

U ekskluzivnom klipu, koji je "Politiko" dobio na uvid, Putin je pričao tome kako je NATO "samo instrument spoljne politike SAD".

"Zašto tako drastično ragujemo na ekspanziju NATO? Zapravo, razumemo vrednosti ili nedostatak istih i pretnju koju ta organizacija predstavlja, ali smo zabrinuti zbog sledećeg. Zabrinuti smo zbog načina na koji se donose odluke (u alijansi). U ovom slučaju moramo da preuzmemo kontramere. Moramo da uperimo naše rakete prema postrojenjima koja, po našem mišljenju, predstavljaju pretnju. Situacija postaje napetija", rekao je Putin.

NATO je politički instrument SAD, koji nema saveznike, već samo vazale, rekao je predsednik Putin.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...