(VIDEO) RASKOL MEĐU ARAPIMA: Sedam zemalja šutnulo Katar zbog veza sa islamistima i podrške Iranu
Doha, Glavni grad Katara, Foto: Reuters (5.6.2017)

Oštro

(VIDEO) RASKOL MEĐU ARAPIMA: Sedam zemalja šutnulo Katar zbog veza sa islamistima i podrške Iranu

Planeta -

Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedninjeni arapski emirati, Jemen i Libija i Maldivi prekinuli su diplomatske veze sa Katarom, zbog navodne podrške te zemlje islmistima.

Prema zvaničnom saopštenju Bahreina, potez je bio motivisan trajnim pokušajima Dohe da destabilizuje situaciju u Bahreinu.

Isvoremeno vlasti Katara su objavile da su da su ove mere koalicionih partnera neubedljive.

"S obzirom na insistiranje države Katar da i dalje destabilizuje bezbednost i stabilnost u Kraljevini Bahrein i mešanje u njene poslove, nastavak eskalacije i podsticanje medija i podržavanje naoružanih terorističkih aktivnosti ... Kraljevina Bahrein najavljuje prekid diplomatskih odnosa sa državom Katar", kaže se u saopštenju. Bahrein je Katarskim diplomatama dao 48 sati da napusti teritoriju carstva. Takođe, Manama je suspendovala sve komunikacije sa Dohom i zabranila građanima Katara da posete Bahrein. Nekoliko minuta kasnije, Rijad, Kairo i Abu Dabi su dali slične izjave dok su Saudijska Arabija i Egipat takođe suspendovali vazdušnu i morsku komunikaciju sa Katarom. "Vlada Arapske Republike Egipat je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Katarom zbog stalnog neprijateljstva Katarskih vlasti prema Egiptu", tvrdi egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova. Istovremeno, koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom najavila je otkazivanje katarskog učešće u vojnoj operaciji u Jemenu, navodeći podršku Dohe Al Kaidi i Islamskoj državi.

Sukob između Katara i njenih suseda dolazi nedelju dana posle islamsko-američkog samitu u Rijadu, kada je Katarska novinska agencija objavila govor u ime Emira zemlje u znak podrške izgradnji odnosa sa Iranom.

Na samitu, Saudijska Arabija u ime svih gostiju osudila Iran zbog njegove neprijateljske politike i zapretila adekvatnim odgovorom. Kasnije, zvanični predstavnik katarskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je njihov sajt hakovan, i da su hakeri objavili govor u ime emira. Međutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein smatraju ovo negiranje neubedljivo i misle da reči o normalizaciji odnosa sa Iranom zaista pripadaju emiru.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track