CENA NAFTE NA UDARU DVE KRIZE: Katar i napad u Londonu napravili haos na berzama
Foto: Reuters

očekivano

CENA NAFTE NA UDARU DVE KRIZE: Katar i napad u Londonu napravili haos na berzama

Planeta -

Nafta je poskupela nakon što je savez zemalja Persijskog zaliva, predvođen Saudijskom Arabijom, prekinuo veze sa Katarom optuživši ga za podršku terorizmu, funta je skliznula naniže posle terorističkog napada u Londonu, a berzanski indeksi su mešoviti pošto investitori vagaju izglede globalnog rasta.

Kako javlja agencija "Blumberg", američka "laka" nafta WTI je ojačala danas za 1,1 odsto na 48,20 dolara po barelu na popodnevnom trgovanju u Tokiju u 3:47 časova po lokalnom vremenu, nakon što je u petak pala za 1,5 procenata.

Zlato se zadržalo na nivou od 1.279,59 dolara po unci, posle rasta cene od 1,0 odsto u petak.

Jen je pao jutros za 0,2 odsto na 110,58 dolara. Japanska valuta je u petak ojačala za 0,9 procenata prema dolaru, nakon objave podataka o novim radnim mestima u SAD.

Funta je oslabila za 0,2 procenta na 1,2867 dolara, a evro je zabeležio pad od 0,1 odsto na 1,1267 dolara, ostajući blizu sedmomesečnog maksimuma posle američkog izveštaja o novim radnim mestima.

Svetska banka je u najnovijem, junskom izveštaju "Globalne ekonomske perspektive", predvidela blago jačanje svetskog privrednog rasta u ovoj godini na 2,7 odsto, čemu će doprineti povećanje proizvodnje i trgovine, obnova poverenja, povoljni uslovi finansiranja i stabilizacija cena sirovina.

Kako navodi "Blumberg", Svetska banka je poboljšala prognoze uprkos neizvesnostima vezanim za američku monetarnu politku i zabrinutosti među trgovcima obveznicama da je inflacija u opadanju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track