VOĐA SPAVA: Rusi troše milione da bi Lenjin izgledao kao da je živ
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Boljševički simbol

VOĐA SPAVA: Rusi troše milione da bi Lenjin izgledao kao da je živ

Planeta -

Pitanje Lenjinovog tela i njegove sahrane je i dalje vruća tema u Rusiji još od Perestrojke 80-ih godina.

Prema istraživanju koje je u aprilu sprovedeno u Rusiji više od pola Rusa, njih 58 odsto želi da se Lenjinovo telo premesti iz mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi i konačno dostojanstveno sahrani. Ipak, većina njih ne želi da se potpuno ukloni spomenik boljševičkom lideru, a mnogi bi hteli da se Lenjin sahrani negde blizu zidina Kremlja, jer smatraju da on to zaslužuje.

Nacrt Lenjinovog mauzoleja (Foto: Profimedia), foto: Profimedia

Mali deo građana, njih dvadesetak odsto misli da Lenjina treba sahraniti u Sankt Peterburgu, na groblju Volkovo gde su pokopani neki od najznačajnijih ruskih političara i umetnika, kao i Lenjinova majka i sestra.

Međutim, nije u pitanju samo način na koji Rusija odaje počast jednom od svojih najvećih revolucionara, već je to i pitanje novca. Naime, održavanje balzamovanog tela nije nimalo jeftino. Ruska vlada svake godine na ovaj projekat potroši oko 13 miliona rubalja, odnosno 200.000 dolara. To je svota koja je potrebna da bi Lenjinovo telo izgledalo kao da je vođa Oktobarske revolucije još živ.

Lenjin je balzamovan eksperimentalnim tehnikama, koje zahtevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” naučnika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je imao 200 stručnjaka koji su pripremali specijalne preparate.

Njima je prioritet bio da sačuvaju oblik, težinu, boju i fleksibilnost tela, u odnosu na biološko tkivo, pa su određene delove kože i mišića zamenili plastikom i drugim materijalima. Svake dve godine telo se uranja u kupku od glicerola i kalijum acetata na 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu stručnjaci, može vekovima biti očuvano.

Lenjinovo balzamovano telo (Foto: Profimedia), foto: Profimedia

Iako su krv i ostale telesne tečnosti uklonjene, unutrašnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umesto kože, nanesen je materijal od mešavine parafina, glicerina i karotena, prenosi BBC.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR-a nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućen protok krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije.

Lenjinovo tijelo balzamovano je na zahtev Staljina.

(Kurir.rs/Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja