KO JE BIO NAJBOGATIJI TRGOVAC ORUŽJEM NA SVETU? Bio sa 11 žena i trošio 135.000 evra dnevno
Foto: FOTO Printscreen Youtube

Život na visokoj nozi

KO JE BIO NAJBOGATIJI TRGOVAC ORUŽJEM NA SVETU? Bio sa 11 žena i trošio 135.000 evra dnevno

Planeta -

Adnan Kašogi umro je u 82. godini života i inače bi ta vest prošla neopaženo, da on nije ostao upamćen kao jedan od najbogatijih trgovaca oružjem.

Dok su svi trgovali oružjem ispod stola i u tajnosti, on je redovno organizovao velike zabave gde je šampanjac tekao u potocima, a kavijara je bilo u tonama. Redovni gosti su mu bile brojne holivudske zvezde, a legende kažu da je trošio po 135.000 evra dnevno.

Sve to se srušilo kad se njegovo ime počelo pominjati u aferi Iran-Kontra. Njemu je stavljeno na teret da je dogovarao tajnu prodaju američkog oružja iranskim vlastima dok su Iranci bili pod međunarodnim sankcijama sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Vrhunac ironije je činjenica su američke vlasti, uz odobrenje predsednika Ronalda Regana, prodavale to oružje.

Novcem od prodaje oružja su finansirali nikaragvanske pobunjenike sklone američkim interesima. Regan je morao da se izvini, ali Adnanovo poslovno carstvo se raspalo zbog brojnih tužbi i finansijskim problema. Na kraju je morao da proda čak i jahtu "Nabilu" koja je kasnije završila u rukama Donalda Trampa.

Da ništa ne radi polovično, pokazao je i njegov razvod. Naime, raspad braka Adnana i Soraje držao je godinama rekord kao najskuplji razvod. Šezdesetih je oženio Sandru Dejli koja je posle prešla u islam i promenila ime u Soraja. Nakon 21 godine braka i čak petoro dece, Soraja je zatražila razvod 1974. godine.

Čak osam godina je prošlo dok brakorazvodna parnica nije završena. Soraja je dobila 875 miliona dolara 1982. godine, a proteklih godina živi i radi kao cvećarka u Londonu. Nakon razvoda je Soraja dobila i ćerku Petrinu, ali su DNK testovi pokazali da je pravi otac Džonatan Ejtken, bivši konzervativni ministar. Adnan je otvoreno govorio da nije bio veran Soraji. Hvalisao se da je imao 11 supruga za zadovoljstvo na svojim brojnim jahtama i u vilama.

(Kurir.rs/Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SLOBODA MEDIJA NA UDARU: Vučić naredio svim televizijama da se list Kurir cenzu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track