(VIDEO) JEZIVI SNIMAK NAPADA U PARIZU: Čekićem na policajca krenuo profesor i borac za ljudska prava
Foto: Youtube screenshot/USA Breaking

Prikriveni islamista

(VIDEO) JEZIVI SNIMAK NAPADA U PARIZU: Čekićem na policajca krenuo profesor i borac za ljudska prava

Planeta -

Na internetu su objavljeni potresne snimak napada u Parizu u kom je ekstremista čekićem pokušao da ubije policajca kod katedrale Notr Dam.

Snimak pokazuje mnoštvo turista u šetnji oko katedrale pre nego se napadač zaleteo na policajce i jednog oborio na tlo i pokušao da ga udari u glavu.

Ubrzo ga je u nogu upucao drugi policajac, a hiljade ljudi su evakuisani sa trga i zadržane na sigurnom u katedrali.

Napadač je identifikovan kao Farid Iken (40), novinar iz Alžira koji je bio na doktoratu u Parizu. Registrovan je kao slobodni novinar u Švedskoj, gde se navodno oženio švedskom građankom 2005. i diplomirao na univerzitetu Upsala 2011. godine.

Nekoliko njegovih studentskih radova je objavljeno na internetu, a sebe je naveo kao "specijalista za razvoj, demokratiju i ljudska prava".

Jedan od njegovih članaka sa naslovom "Rat protiv terora: 7 mračnih godina za ljudska prava" je objavila švedska organizacija Junajted Nejšns Asosiejšn (UNA). Drugi članak o diskriminaciji migranata i azilanata u švedskom zdravstvu navodno je nagradio švedski ogranak Evropske komisije.

Otputovao je u Alžir 2013., a zatim se preselio u Pariz kako bi završio studije. Njegova porodica i prijatelji su šokirani ovim činom pa su izjavili da Iken "nije osoba koju su oni poznavali".

Tužioci su otvorili terorističku istragu, a Iken je u bolnici na lečenju prostrelne rane. Policija je pretražila njegov studentski stan i pronašla video u kojem preuzima odgovornost za napad u ime Islamske države.

(kurir.rs/Index.hr)

Foto: Youtube screenshot/USA Breaking

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track