(VIDEO UŽIVO) PUKLA TEREZA MEJ! Žestok debakl konzervativaca u Velikoj Britaniji kome se niko nije nadao!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

PROMENA VLASTI NA OSTRVU?

(VIDEO UŽIVO) PUKLA TEREZA MEJ! Žestok debakl konzervativaca u Velikoj Britaniji kome se niko nije nadao!

Planeta -

Prema preliminarnim rezultatima Konzervativna partija britanske premijerke Tereze Mej osvojila je 316 mesta, što znači da neće imati većinu u Donjem domu parlamenta u kome ima 650 mesta, prenosi Raša tudej.

To znači da stranka Tereze Mej neće moći samostalno da formira vladu.

Prema tim rezultatima, na drugom mestu su Laburisti, na čelu sa liderom Džeremijem Korbinom, koji su osvojili 261 mesta.

Škotska nacionalna partija osvojila je 35 mesta, izgubivši na taj način 21 u odnosu na dosadašnje stanje, dok su Liberal-demokrate osvojile 12 mesta.

Liberal-demokrate poručuju da neće ući u postizbornu koaliciju. "Dobijamo mnogo poziva, da budemo jasni. Nema koalicije. Nema dogovora", objavili su na Tviteru.

Iz Partije zelenih poručuju da nikada neće ući u koaliciju sa konzervativcima, ali da su spremni na saradnju sa laburistima.

U prethodnom sazivu, konzervativci su imali 330 poslanika, laburisti 229, Škotska partija 54, a liberal-demokrate devet.

Britanci su se opredeljivali između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika.

Britanci su birali poslanike uz jake mere bezbednosti zbog terorističkih napada u Mančesteru i Londonu.

Premijerka Mej je raspisala izbore u nadi da će ojačati svoju poziciju uoči predstojećih pregovora o Bregzitu, koje Britaniju očekuju kasnije ove godine, ali kako ocenjuje Bi-Bi-Si (BBC), napravila je ozbiljno lošu procenu.

Takođe, ona je bila na meti žestokih kritika glavnog konurenta Korbina da je direktno odgovorna za poslednji terorisički napad jer je donela odluku da se smanji broj policajaca.

(Kurir.rs/ Raša tudej/ Tanjug/ RTS)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track